Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η κυβέρνηση θέτει θέμα λαθρομεταναστών στην ΕΕ.


Με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον Τσέχο προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Φίσερ, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα συζητηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, με στόχο την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ελληνική πλευρά θα τονίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι οι χώρες που δεν έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής θα πρέπει να κληθούν να υπογράψουν, ενώ θα πρέπει να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει αλλά δεν τις τηρούν, όπως η Τουρκία.
"...Ως χώρα που φιλοδοξεί να μπει στην Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να τηρήσει και αυτό το κοινοτικό κεκτημένο..." τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Για την ανάγκη οι συμφωνίες επανεισδοχής να υπογράφονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Στοκόλμη, εν όψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Σουηδία, αλλά και στις επαφές που είχε στη Νορβηγία, χαρακτηρίζοντας μεγάλο στοίχημα την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα ζητήσει επίσης την ενίσχυση του FRONTEΧ και τη μετεξέλιξή του σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με την πρόταση που έχουν καταθέσει ο κ. Καραμανλής και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: