Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Δωρεάν ταινίες πρώτης προβολής από το Ίντερνετ

Δωρεάν ταινίες πρώτης προβολής από το Ίντερνετ

To πάθημα της μουσικής βιομηχανίας φαίνεται ότι έγινε μάθημα για το Χόλιγουντ, καθώς τα κινηματογραφικά στούντιο αναζητούν τρόπους, ώστε να παρέχουν περιεχόμενο στους χρήστες του διαδικτύου, χωρίς να τους φορτώνουν με επιπρόσθετες χρεώσεις και δρακόντεια μέτρα κατά της πειρατείας. Οι Lionsgate, Paramount και MGM ανακοίνωσαν μια νέα υπηρεσία, την Epix, που θα προσφέρει ταινίες α΄προβολής, δωρεάν, μέσω καλωδιακής τηλεόρασης, αλλά και του διαδικτύου.


Η Epix θα είναι ανταγωνιστική των υπηρεσιών Pay TV, θα μεταδίδει δηλαδή ταινίες, πριν αυτές κυκλοφορήσουν σε DVD και λίγους μόλις μήνες μετά την προβολή τους στους κινηματογράφους. Η διαφορά από τις υπηρεσίες Pay TV, είναι ότι η Epix θα προσφέρεται στους συνδρομητές "πακέτων" καλωδιακής τηλεόρασης και ίντερνετ, χωρίς επιπλέον χρέωση.


Παράλληλα, οι συνδρομητές θα μπορούν να δουν τις προσφερόμενες ταινίες και μέσα από το διαδίκτυο, σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας 720p. Το προσφερόμενο βίντεο είναι μορφής flash, με το σύστημα να ελέγχει το εύρος της σύνδεσης, κάθε δέκα δευτερόλεπτα και να προσαρμόζει ανάλογα την ποιότητα του βίντεο, ώστε να μην παρατηρούνται διακοπές. Θεωρητικά, κάποιος θα μπορούσε να παρακολουθήσει μια ταινία ακόμη και στο κινητό του, επιλέγοντας η χαμηλότερη ποιότητα βίντεο που υποστηρίζει το σύστημα.


Το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες βίντεο μέσω του διαδικτύου έχουν πληθύνει, καθώς τηλεοπτικά κανάλια και κινηματογραφικές εταιρείες αναζητούν τρόπο μετάβασης από την τηλεόραση και το DVD στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες. Υπηρεσίες, όπως η Hulu, προσφέρουν τηλεοπτικά προγράμματα, δωρεάν, με μια παραλλαγή του "παραδοσιακού" μοντέλου, με διαλείμματα για διαφημίσεις δηλαδή. Διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί η Netflix, καθώς οι χρήστες της υπηρεσίας της on demand, μπορούν να παρακολουθήσουν όσες ταινίες θέλουν από την ταινιοθήκη της εταιρείας, πληρώνοντας μια μηνιαία συνδρομή.


Η Netflix προσφέρει την παραπάνω υπηρεσία και μέσω της κονσόλας Xbox της Microsoft, αλλά και ορισμένων μοντέλων αναπαραγωγής Blu-ray, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο. Τη διάθεση ταινιών μέσω του Playstation 3 σχεδιάζει και η Sony, στην οποία ανήκει το στούντιο της Columbia.
Το μεγάλο μειονέκτημα όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει μια φόρμουλα για να εξάγει εκτός Αμερικής αυτές τις υπηρεσίες.

Ένας κυκεώνας πνευματικών δικαιωμάτων και αντικρουόμενων διαφημιστικών συμφερόντων καθιστά απαγορευτικό για όσους δεν ζουν υπό την αστερόεσσα, να δουν με νόμιμο τρόπο ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο διαδίκτυο, τουλάχιστον όχι χωρίς να γραφτούν συνδρομητές σε κάποια υπηρεσία triple play.
Φωτεινή εξαίρεση, το καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι Comedy Central, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες της οικουμένης προγράμματα, όπως το South Park και τις σατιρικές πολιτικές εκπομπές Daily Show και Colbert Report, χωρίς χρέωση και συνδρομή. Αρκεί μια επίσκεψη στους διαδικτυακούς τους τόπους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: