Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η βάση "απαιτεί" να ...πάρετε κεφάλια


"...Πρόεδρε, έχεις μία τελευταία ευκαιρία να “σπάσεις αυγά..."
Στη φράση αυτή συνοψίζουν κομματικά στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, από την οποία απείχε σε σημαντικό βαθμό ο κόσμος της παράταξης, χωρίς όμως -ακόμη- να αλλάξει στρατόπεδο.
Συμπεριφορές που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό, δημόσια ασφάλεια και λαθρομετανάστευση θεωρείται ότι προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Νεοδημοκρατών, οι οποίοι εξακολουθούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Κώστα Καραμανλή, αλλά ζητούν αλλαγές και αποτελέσματα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η ανάλυση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και κυρίως τι πρέπει να αλλάξει από εδώ και στο εξής κυριαρχούσαν στις συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Το πρώτο δείγμα των κινήσεών του θα δώσει ο κ. Καραμανλής κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στα μέλη της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ότι πρέπει άμεσα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να προχωρήσουν στις αλλαγές που ζητούν οι πολίτες, για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου πυροδότησε φήμες περί ανασχηματισμού, ενώ παράλληλα ορισμένοι ζητούν σαρωτικές αλλαγές προσώπων σε κάθε τομέα.
Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνεδρίαση κομματικού οργάνου, όπου θα συζητηθεί η -διαχειρίσιμη- ήττα, πάντως το συνέδριο φαίνεται πως αποκλείεται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε θέμα ηγεσίας ούτε ιδεολογικό ζήτημα και θεωρείται ότι θα προκαλούσε εσωστρέφεια.
Στόχος της Ν.Δ., πλέον, είναι πρώτον να επανακτήσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου τμήματος της κομματικής βάσης, που δεν ψήφισε Ν.Δ., αλλά δεν πήγε στο ΠΑΣΟΚ, σημείο στο οποίο εστίασε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, όπως και ο επικεφαλής της Ρηγίλλης Λευτέρης Ζαγορίτης.
Περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους που απείχαν προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ., ενώ οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται μηδενικές. Γι’ αυτό και η Ρηγίλλης επισημαίνει, όπως αναφέρει στο χθεσινό της ενημερωτικό σημείωμα η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρωνία Πατριανάκου, ότι η πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ περί "δημοψηφισματικού χαρακτήρα" των ευρωεκλογών δεν δικαιώθηκε.
Κι αυτό καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μικρότερο ποσοστό από τις εθνικές εκλογές του 2007 (38,1%) και μικρότερο αριθμό ψήφων (235.000) ακόμη και από τις ευρωεκλογές του 1999, όπου είχε ποσοστό 32,9%.
Με δεδομένο, πάντως, ότι στην αποχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. έπαιξε ρόλο η οικονομική κατάσταση, η δυσαρέσκεια για καθυστερήσεις που υπήρξαν, αλλά κυρίως η απογοήτευση για όσους πρόδωσαν τις αρχές και αξίες της παράταξης, ζητούμενο είναι να υπάρξει στο εξής μια πιο σκληρή αντιμετώπιση και να "πέσουν κεφάλια", Βατοπαιδινών κι όχι μόνον.
Δεύτερος στόχος της Ν.Δ. είναι ο επαναπατρισμός όσων "έφυγαν" προς το ΛΑΟΣ, το οποίο ειδικά σε αστικές περιοχές, όπου υπάρχει δυσαρέσκεια για τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης, διπλασίασε τα ποσοστά του.
Τόσο από τη Ν.Δ., πάντως, όσο και από το ΛΑΟΣ δεν λείπουν κι εκείνοι που θέτουν το ερώτημα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, στο απώτερο πάντως μέλλον.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε. Η αλήθεια είναι πως η περίοδος χάρητος τελείωσε. Όσο έπαιξαν κάποιοι, έπαιξαν. Αν ο Καραμανλής έχει τα κότσια να αλλάξει τότε δεν πρέπει να αργήσει. Και να μην φοβάται γιατί ο κόσμος της ΝΔ είναι μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν δύο Νέες Δημοκρατίες...
,

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη*
.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα: Απεδείχθη και από το αποτέλεσμα ότι λογικές στοχευμένων παροχών σε κοινωνικές ομάδες με σκοπό να αποκομίσουμε εκλογικά οφέλη δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: εγώ είχα εκφράσει έντονες επιφυλάξεις όταν είχε ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης των αγροτών. Εκλογικά αυτή η συγκεκριμένη κίνηση δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία περιμένει πολύ τολμηρές κινήσεις και περιμένει κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει δώσει. Νομίζω ότι είναι μονόδρομος πια.
Για την δυσαρέσκεια των Νεοδημοκρατών: Εγώ θα αναφερθώ στους νεοδημοκράτες που διαχρονικά ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία και κάποιοι απ’ αυτούς, αρκετοί, δεν μας ψήφισαν. Αυτοί θα σας πούνε ότι αισθάνονται πολλές φορές ότι υπάρχουν δύο Νέες Δημοκρατίες. Υπάρχει η Νέα Δημοκρατία των κυβερνητικών στελεχών η οποία είναι πολύ άγνωστη και απόμακρη σ’ αυτούς, και υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών η οποία δεν έχει καμία πρόσβαση σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και αισθάνεται ότι τα προβλήματά της δεν βρίσκουν την ανταπόκριση την οποία θα ήθελαν.
Για τον Ανασχηματισμό: Ενδεχομένως είναι ένα χαρτί το οποίο έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός. Αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές των προσώπων από μόνες τους λύνουν το πρόβλημα, διότι δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα τόσο εικόνας όσο πρόβλημα ουσίας.
*Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash