Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Θέμα προβλημάτων της μειονότητας στην Θράκη θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι.
Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη;
Η Ιερά Σύνοδος.
Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη.
Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό.
Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα.Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά;
Τίποτα.


Θέμα προβλημάτων της μειονότητας στην Θράκη θέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.Μιλώντας σήμερα στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV είπε ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής "μπορεί να συζητηθεί" και ότι "πρόκειται για θέμα που κρατά από το 1972".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι "πάντα το αναφέρω αυτό στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι.
Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη.
Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα.
Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα.
Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν.
Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων".
Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση και είπε: "Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στο φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στην κύριο Κώστα.
Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς θα το δούμε. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπρικά πλοία και αεροδρόμια.
Είπε ότι "το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο" και πρόσθεσε: "Εμείς τους είπαμε ότι στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών, λέμε ναι, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας.
Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα".
"Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε" είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Εμείς καταργήσαμε τη βίζα προς τους Ελληνοκύπριους.
Εκείνοι όμως δεν έκαναν ένα σοβαρό βήμα. Είπαν απλώς ότι ήταν μια καλή χειρονομία. Ναι, όμως, εμείς μόνο θα κάνουμε τις χειρονομίες;"
iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια: