Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Προσωπική επιτυχία Καραμανλή η συνάντηση Ομπάμα - Βαρθολομαίου

Από 40 κύματα πέρασε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ενώ θεωρούνταν δεδομένη, ξαφνικά τα πασοκικά μέσα «πανηγύριζαν» για την βέβαιη ματαίωσή της. Η αλήθεια είναι ότι οι τουρκικές αρχές «πίεζαν» διπλωματικά για συνάντηση πακέτο με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της Τουρκίας, άρα ήταν περιττό ένα «εξειδικευμένο» ραντεβού με τον Βαρθολομαίο. Σήμερα έγινε σαφές από αμερικανικής πλευράς ότι ο πρόεδρος, μετά τη συνάντηση με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, θα συναντηθεί προσωπικά, μόνο με τον Πατριάρχη, όχι όμως στο Φανάρι αλλά σε ξενοδοχείο. Καθόλου άσχημα μια και οι Τούρκοι φαίνεται αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια σε πολλά σημεία των επαφών τους με το νέο ηγέτη των ΗΠΑ. Όπως στο Αρμενικό, στο Κουρδικό και στο θέμα του Πατριαρχείου. Σήμερα στην ατζέντα των επαφών του ο Ομπάμα πρόσθεσε και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Δηλαδή πέρα από τα ταρατατζούμ, οι Τούρκοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα περάσουν και τόσο εύκολα όσο εξωτερικά φαίνεται να διαρρέει. Η αμερικάνικη διπλωματία σίγουρα δεν κινείται εν θερμώ και βιαστικά. Θέτει θέματα και επιτυγχάνει την πραγματοποιήσή τους εν ευθέτω χρόνω. Όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τουρκικές αρχές διέρρεαν σήμερα ότι πήραν πολλά ανταλλάγματα για να εξασφαλίσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, το τουρκικό ΟΚ για τον Ράσμουνσεν, το νέο γενικό γραμματέα. Την ίδια στιγμή αμερικάνικες πηγές, «ενοχλημένες», διαβεβαίωναν ότι ο Ομπάμα υπεσχέθη μόνο μια θέση βοηθού σε Τούρκο αξιωματούχο και αυτό με την υποσημείωση να μην θεωρείται δεδομένο μια και η συγκεκριμένη θέση είναι συνήθως αποτέλεσμα συλλογικών διαβουλεύσεων. Δηλαδή οι Αμερικάνοι διέψευδαν χωρίς δισταγμό τις «προφορικές» εντυπώσεις που είχαν αποκομίσει οι Τούρκοι(!!!) και ο Ομπάμα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η μονομερής εξωτερική πολιτική του Μπους πέρασε στην ιστορία και στο εξής προηγούνται οι διακρατικές επαφές στη λήψη αποφάσεων στις διεθνείς συμμετοχές των ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι έπαιξαν δηλαδή ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση στη χώρα τους με θρησκευτικές προεκτάσεις, προετοιμάζοντας την αρένα των εντυπώσεων για την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία…. Ο Ομπάμα από την πλευρά του φαίνεται ότι θα θέσει αρκετά από τα θέματα που δεν «ευχαριστούν» τα αυτιά των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: