Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Διαπίστευση κύπριου πρέσβη στον Σύνδεσμο Αραβικών χωρών

Η σημαία του Αραβικού Συνδέσμου


Ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας
Την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσχωρήσει στη διαπίστευση Πρέσβη στο Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από την ημίωρη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αμερ Μούσσα, στο Παλάτι Κόμπα του Καΐρου.
''Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Αραβικό Σύνδεσμο και παρόλο που είμαστε μέλος της ΕΕ θα διαπιστεύσουμε Πρέσβη στον Αραβικό Σύνδεσμο'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέροντας παράλληλα πως αποδέχτηκε την πρόσκληση του Αραβα αξιωματούχου όπως προσφωνήσει τη Διάσκεψη του Συνδέσμου. ''Με έχει προσκαλέσει ο κ. Μούσσα να προσφωνήσω Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και ευχαρίστως θα το πράξω'', είπε.
Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στο Σύνδεσμο των Αραβικών Χωρών ''πρόκειται για ένα οργανισμό, ο οποίος τάσσεται από θέσεις αρχής'', καθώς υποστηρίζει την εφαρμογή των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, ''τον τερματισμό των ξένων επεμβάσεων και της κατοχής'' και την επανένωση της Κύπρου ''με βάση αποφάσεις που θα πάρουν οι Κύπριοι''.
Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, ο ίδιος εξέφρασε προς τον ΓΓ του Συνδέσμου Αραβικών Χωρών «την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες της Κύπρου», διαβεβαιώνοντας τον παράλληλα ότι και η Κύπρος τάσσεται στο πλευρό των Αραβικών κρατών ''και ιδιαίτερα του λαού της Παλαιστίνης για την υλοποίηση και σε αυτή την περίπτωση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους δίπλα από το κράτος του Ισραήλ''.
Από την πλευρά του, ο κ. Μούσσα ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε αλληλοενημέρωση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αναφορικά με την πορεία του Μεσανατολικού και τις εξελίξεις που αφορούν το πρόβλημα αυτό.
''Διατηρούμε μια μακροχρόνια φιλία με τον κυπριακό λαό και βεβαίως ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα'', πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτή ήταν και η ουσία των συζητήσεων που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσο ο Σύνδεσμος Αραβικών Χωρών εμμένει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, ο κ. Μούσσα ανέφερε πως ''οποιαδήποτε Ψηφίσματα των ΗΕ θα πρέπει να γίνονται σεβαστά'', προσθέτοντας παράλληλα πως ''την ίδια στιγμή, το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η επίτευξη συμφωνίας από τον κυπριακό λαό'', έτσι ώστε, όπως εξήγησε, ''να υπάρχει μια λύση, η οποία θα υποστηρίζεται από όλες τις πλευρές''. ''Αυτό είναι ακριβώς που προσπαθεί να κάνει και ο Πρόεδρος Χριστόφιας'', πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη διαπίστευση Πρέσβη της Κύπρου στον Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Αραβικές Υποθέσεις Σώτος Ζακχαίος, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξήγησε πως η διαπίστευση θα γίνει από το Κάιρο έτσι ώστε ο Πρέσβης της Κύπρου να μπορεί να συμμετέχει στις διάφορες συνεδρίες που γίνονται στα πλαίσια του Συνδέσμου, εντός του Καΐρου. ''Πρόκειται για μια περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων με το Σύνδεσμο, αναβάθμιση η οποία παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο'', πρόσθεσε.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον ΓΓ του Συνδέσμου Αραβικών Χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά ολοκλήρωσε τον κύκλο των πολιτικών επαφών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από την οποία αναχωρεί σήμερα το απόγευμα με προορισμό την Αλεξάνδρεια, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'.
Προτού αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πατριάρχη της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου Σενούντα τον Γ'.
iKypros

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/blog-post_8686.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: