Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Υψηλοί τόνοι για την εγκληματικότητα

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα στη Βουλή για τα μέτρα πάταξης της εγκληματικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μίλησε αρχικά για τις συνθήκες που επικρατούν λόγω οικονομικής κρίσης λέγοντας αναφορικά ότι "τίποτα δεν είναι ίδιο με το χθες, δεν ζούμε στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον, όπως πριν από ένα ή δύο χρόνια" προσθέτοντας ότι υπάρχει "κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που απλώνεται σε όλο τον κόσμο".

"Αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια μία συνεχή έξαρση της εγκληματικότητας, ακραία έκφραση εξτρεμιστικών δράσεων, κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από περιθωριακές ομάδες", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και επεσήμανε πως "εδώ και μια δεκαετία το κοινό έγκλημα εμφανιζει αυξητική τάση". Τα αίτια κατά τον πρωθυπουργό είναι η υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού στα δυο αστικά κέντρα όπου καταγράφεται το 80% της εγκληματικότητας και η γεωγραφική θέση της χώρας που ευνοεί τη μετανάστευση. Η ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων συνέβαλε, επίσης, στην αύξηση των κρουσμάτων, κατά τον κ.Καραμανλή.


Ο πρωθυπουργός τόνισε την αντίθεσή του στις ρατσιστικές αντιλήψεις και την ξενοφοβία λέγοντας ότι "τίποτα δεν πρέπει να ταυτίσει τον οικονομικό μετανάστη με την εγκληματικότητα".

"Στη δημόσια τάξη ακολουθούμε στρατηγική με νομιμότητα στη δράση και καμία ανοχή στο έγκλημα" πρόσθεσε, λέγοντας ότι "τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά από το περασμένο Δεκέμβριο, όταν το έγκλημα ενός αστυνομικού που δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση την Αστυνομία, προκάλεσε αλυσιδωτή έκρηξη βίας".

Για το ζήτημα του ασύλου υπογράμμισε ότι "αντιμετωπίσαμε κατάφορη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια χρησιμοποιώντας τους ακαδημαϊκούς χώρους είτε ως ορμητήριο παράνομων ενεργειών ή ως καταφύγιο έναντι του νόμου, εμπρησμούς βανδαλισμούς, κλοπές. Βρεθήκαμε απέναντι σε ανεύθυνους υποκινητές σε ακατανόητη σιωπή πολιτικών δυνάμεων". "Μπορεί πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις να υπήρξαν επιχειρησιακές αδυναμίες, ωστόσο, παρόμοια γεγονότα δεν μπορεί να ξανασυμβούν, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο" τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "διάσπαρτες πράξεις κουκουλοφόρων συνδέονται πολλές φορές με κοινούς εγκληματίες". "Καμία κατανόηση για πράξεις βίας καμία δικαιολογία στα όποια κίνητρα της βίας, καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία", διεμύνησε ο Κώστας Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: