Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Παράνομη η ισοτίμηση τίτλων κολεγίων με πτυχία πανεπιστημίων, λέει το ΤΕΕ








Την άμεση ανάκληση απόφασης του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζοντας ότι επιχειρείται ισοτίμηση τίτλων σπουδών από σχολές, κολέγια και άλλα ιδρύματα μη πανεπιστημιακού επιπέδου με πτυχία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με απαράδεκτη και αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου.
Στην ανακοίνωση του ΤΕΕ τονίζεται ότι με απόφαση του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ (συνεδρίαση 48/13.2.2009) δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης τίτλων σπουδών, οι οποίοι έχουν αποκτηθεί μετά από πραγματοποίηση «μέρους σπουδών σε μη ομοταγές ίδρυμα». «Πρόκειται για ερμηνεία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 'γράμμα του νόμου'. Κι' αυτό γιατί με τη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται ότι όλο το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να έχει διανυθεί σε ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ.Αλαβάνος υπογραμμίζει ότι από το νόμο δεν προκύπτει επ' ουδενί η αρμοδιότητα του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ να προχωρεί σε νομική ερμηνεία διατάξεων του νόμου οι οποίες έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια. Εν προκειμένω για να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης. Σε διαφορετική περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει αμελλητί να ανακληθεί».

Και καταλήγει με την επισήμανση ότι «δεν θα πρέπει να συγχέεται η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, όπως ορίζεται από τις αντίστοιχες οδηγίες της Ε.Ε., με την ακαδημαϊκή αναγνώριση, αρμοδιότητας του ΔΟΑΤΑΠ», ενώ - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - «η ακαδημαϊκή αναγνώριση πρέπει πρωτίστως να διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση ως Συνταγματική Αρχή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: