Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ από την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα

Με το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδας τη συνεργασία της με τα επιμελητήρια της χώρας, στοχεύοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων που προκαλεί η οικονομική κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Tο εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται -κυρίως- σε όσες μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ καθώς δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την κερδοφορία τους.

Δικαιούχοι μπορούν να είναι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ με διετή τουλάχιστον λειτουργία και ετήσιο τζίρο μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΜΜΕ, που αφορά στη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης (λογαριασμός όψεως με δικαίωμα υπερανάληψης), παρουσίασαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΒΕΘ,
Σωτήρης Μαγόπουλος και ο διευθυντής καταστημάτων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΤΕ, Αντώνης Μπούσης.


Μοντέλο αξιολόγησης

Σημειώνεται πως αν και η κερδοφορία δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα, η πιστοληπτική ικανότητα των υποψηφίων δανειοληπτών θα κρίνεται με βάση το τραπεζικό μοντέλο αξιολόγησης.


Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φθάνει μέχρι το 70% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, στην περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου, με επιτόκιο μειωμένο από 1,25% έως 0,75% σε σχέση με το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης (σήμερα 7,35%) της ΕΤΕ για τις ΜΜΕ.

Αντίστοιχα στην περίπτωση παροχής μόνο προσωπικών εγγυήσεων χρηματοδοτείται μέχρι το 30% του τζίρου της τελευταίας χρήσης και μέχρι ποσού 40.000 ευρώ, με επιτόκιο αυξημένο από 0,5% έως 1%, σε σχέση με το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης για ΜΜΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται από σήμερα και μέχρι τις 31/12/2009 στα υποκαταστήματα της ΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανακοινώθηκε πως θα προσφέρεται έκπτωση 50% στη δαπάνη αξιολόγησης του αιτήματος.

Το Επ. Καβάλας

Ο κ. Μπούσης τόνισε πως στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος και στα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας - όπως αναφέρθηκε, ενδιαφέρον εκδήλωσε ήδη το Επιμελητήριο της Καβάλας. Σύμφωνα με τον κ. Μπούση, η ΕΤΕ έχει αυξήσει εν μέσω της κρίσης το μερίδιό της στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Στο πρώτο τρίμηνο 2009, ο ρυθμός αύξησης της επαγγελματικής πίστης ανήλθε στο 5%, ενώ η πραγματική αύξηση των υπολοίπων της τράπεζας έφθασε στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια εκτός ΤΕΜΠΜΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, η ΕΤΕ ενέκρινε 10.000 αιτήσεις με συνολικό εγκριθέν ποσό 850 εκατ. ευρώ, ποσοστό 35% επί του συνόλου, όταν το μερίδιο αγοράς της τράπεζας για τις ΜΜΕ είναι 15%. Στο νομό Θεσσαλονίκης ειδικότερα, εγκρίθηκαν 1.000 αιτήματα, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Γ.ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ / ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: