Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ποιοι πήραν τα βραβεία για τον «Επιχειρηματία της χρονιάς»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009 07:00
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση απονομής με όλους τους βραβευθέντες.

Ο κ. Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος της Pharmathen SA, ανακηρύχθηκε Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2008, κατά τη διάρκεια τελετής που διοργάνωσε η Ernst & Young στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Enterpreneur οf the Year» με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική». Το βραβείο στον κ. Κάτσο απένειμε ο Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2006 κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Οι τέσσερεις νικητές των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού της Ernst & Young είναι:

- Ο κ. Κωνσταντίνος Παλατιανάς, πρόεδρος της Palaplast Α.Ε., ο οποίος αναδείχθηκε «Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας». Το βραβείο απένειμε ο κ. Διονύσης Κεφαλάκος, διευθυντής της «Ναυτεμπορικής».

- Ο κ. Γεώργιος Κορρές, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της KORRES Φυσικά Προϊόντα, ο οποίος διακρίθηκε ως «Διεθνώς αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας». Το βραβείο απένειμε ο κ. Χρήστος Γκλαβάνης, διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

- Ο κ. Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος της Pharmathen S.A., αναδείχθηκε «Δυναμικά αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας». Το βραβείο του απένειμε ο κ. Νικόλαος Σοφοκλέους, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone

- Ο κ. Ιωάννης Μίχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net [EPSr.AT] Σχετικά άρθρα A.E., διακρίθηκε ως «Καινοτόμος επιχειρηματίας». Το βραβείο του απένειμε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

Ο κ. Β. Κάτσος θα λάβει μέρος στην 9η διοργάνωση του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού μαζί με επιτυχημένους επιχειρηματίες από περίπου 50 χώρες για να διεκδικήσει τον τίτλο «World Entrepreneur Of The Year 2008» το Μάιο του 2009 στο Monte Carlo.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι νικητές του διαγωνισμού μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο της Ernst & Young, κ. Θέμη Λιανόπουλο, και τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, αναφέρθηκαν τόσο στην πορεία των επιχειρήσεών τους όσο και στις συνέπειες της κρίσης στις δραστηριότητές τους.

Ο κ. Ο. Κυριακόπουλος τόνισε την ανάγκη να βγούμε από τη μιζέρια και την κλάψα, δημιουργώντας πρότυπα. Η χώρα -είπε- χρειάζεται περισσότερους επιχειρηματίες. Χωρίς επενδύσεις και επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε.

Ο κ. Β. Κάτσος

Ο κ. Β. Κάτσος χαρακτήρισε τη διάκριση αναγνώριση της μέχρι τώρα πορείας της εταιρείας. Για την κρίση είπε ότι τους αφήνει ανεπηρέαστους ως εταιρεία (καθώς το φάρμακο είναι το τελευταίο που πλήττεται), αλλά όχι αδιάφορους. Αναφέρθηκε σε γενικότερους παράγοντες που δυσχεραίνουν την κατάσταση, όπως, π.χ., αδύναμο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κυβερνήσεις χωρίς σιγουριά.

Ειδικά για τη Pharmathen SA είπε ότι εξάγει σε 84 χώρες και ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 70% του κύκλου εργασιών της, ο οποίος το 2008 ήταν 78,861 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για φέτος είναι περί τα 110 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων το 2008 ήταν 10,363 εκατ. ευρώ (KΠΤΦΑ 23.052.000), ενώ για το τρέχον έτος προβλέπονται στα 13,5 εκατομμύρια (ΚΠΤΦΑ 34,5 εκατ.).

Έδωσε έμφαση στον τομέα της έρευνας και στη δημιουργία μονάδας στη Ροδόπη που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο (ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία ένα μικρό τμήμα). Με επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας της χώρας μας και από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Ο κ. Κ. Παλατιανάς

Ο κ. Κ. Παλατιανάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι επίσης δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την κρίση, καθώς δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης νερού, πρόσθεσε πάντως ότι η δυσχερής κατάσταση φρενάρει άμεσες επενδύσεις.

Προσπαθούμε -τόνισε- να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες και οι εξαγωγές αποτελούν το 45% του κύκλου εργασιών της. Από το Μάιο πρόκειται να ξεκινήσουν παραγωγή στη Συρία με συνεργάτη από τη χώρα αυτή.

Ο κ. Ι. Μίχος

Ο κ. Ι. Μίχος είπε ότι η αγορά είναι σφιγμένη, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν τα συστήματα πληροφορικής. Ανέφερε ότι το 24% του τζίρου τους κατευθύνθηκε σε έξοδα έρευνας, χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα τους έξυπνα και την τεχνολογία μονόδρομο. Για την εισαγωγή τους στην ΕΝΑ είπε ότι έδωσε κύρος τόσο σε αυτούς όσο και στους πελάτες τους.

Ο κ. Γ. Κορρές

Ο κ. Γ. Κορρές μίλησε για την κρίση, που είναι πολύ μεγαλύτερη στα πολυτελή προϊόντα, αν και η εταιρεία τους σημειώνει αύξηση, διότι έχει καλύτερη σχέση τιμής/ποιότητας και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών.

Ο κ. Θ. Λιανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young Ελλάδος, τόνισε ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αναζητούμε παραδείγματα προς μίμηση σε όσους επιχειρούν, επιλέγοντας δράση, τόλμη, αποφασιστικότητα.

Μέγας χορηγός της επίσημης τελετής «Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2008» ήταν η Vodafone.

ΚΑΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: