Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Τα εθνικά μας ...σκουπίδια .

Η μάχη των νταβατζήδων μαίνεται ...ανεξέλεγκτη στο καινούργιο χρυσωρυχείο που ανακάλυψαν. Στο Ελντοράντο ...των σκουπιδιών που αφειδώς παράγουμε καθημερινά.
Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες ,μεταξύ αυτών και παραδοσιακοί νταβατζήδες , διεκδικούν για τον εαυτό τους το χρυσάφι που κρύβεται στους τόνους των σκουπιδιών και δεν είναι άλλο από τα ίδια τα σκουπίδια και τη διαχείριση τους.
Μπόμπολας, Λάτσης , Κόκκαλης , Εμφιετζόγλου , Γεωργόπουλος
και κάποιοι ακόμα διασταυρώνουν τα ξίφη τους , ανεβάζουν στα άρματά τους πολιτικούς, περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικούς και ... επενδύουν για το μέλλον των εταιρειών τους.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση το ενδιαφέρον αυτό ίσως να φαντάζει ιδιαίτερο, τα πράγματα όμως αλλάζουν μόλις κανείς εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία που κρύβονται από πίσω.

Για παράδειγμα , την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται να έχουν κατανεμηθεί 590 εκατ. ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων.Σημειώνω επίσης, ότι την περίοδο 2000-2006 δαπανήθηκαν 700 εκατ. ευρώ , τα οποία προήλθαν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Επιπλέον , ως το 2015 , ο ετήσιος τζίρος του κλάδου θα ανέρχεται σε 1 δις ευρώ.
Πριν αναφερθώ σε ειδικότερα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι σκόπιμο να δούμε το πρόβλημα στο φόντο των οικονομικοπολιτικών όρων που το έχουν διογκώσει και το έχουν μετατρέψει σε σύγχρονο ...Ελντοράντο.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η γη είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Άρα οποιοσδήποτε κεντρικός σχεδιασμός της χρήσης της θεωρείται «επικίνδυνη γραφειοκρατική αγκύλωση».
Η οριστική λύση επίσης προσκρούει ακριβώς σ’ αυτό. Ποιοι και πόσοι χώροι μπορούν να χωροθετηθούν και να διατεθούν για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων ενός μεγάλου αστικού κέντρου π.χ όπως της Αττικής, όταν οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι έχουν τσιμεντοποιηθεί.

Στο μπάχαλο αυτό με τα απορρίμματα, έρχονται και τα πλήρως εξαρτημένα ...λυπαινόμενα γρανάζια των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Δημοτικών διοικήσεων να μιλήσουν για άμεσες λύσεις και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης που δεν χρειάζονται χώρο! Ποιες είναι αυτές;

Α
) Η καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων, των απορριμμάτων δηλαδή που δεν έχουν υποστεί καμιά διαλογή.
Τι και εάν αυτή η «σύγχρονη μέθοδος» χρησιμοποιήθηκε πριν 100 χρόνια στην Ευρώπη , αλλά σήμερα το ποσοστό της καύσης έχει πέσει πολύ πιο κάτω από το 10%.

Ο λόγος που προωθείται στην Ελλάδα είναι προφανής. Τα ευρώ/τόνο απορριμμάτων είναι πολλά και άκρως δελεαστικά για τους επίδοξους επενδυτές.
Στην Ελλάδα όλως τυχαία μόνο ο όμιλος του κ. Μπόμπολα έχει αγοράσει τέτοια τεχνογνωσία από τη Γερμανία. Προφανώς ...τα κέρδη που περιμένει είναι τεράστια.

Β.
) Η μέθοδος της ανακύκλωσης.Αυτή η μέθοδος υποστηρίζεται από πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν και από την ... ανοικτή στρόφιγγα της ΕΕΑΑ ΑΕ .
Μίας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας,που με το νόμο 2939/01 του ΠΑΣΟΚ και σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) της ...εκχωρήθηκε η ανακύκλωση.
Ο χαρακτήρας της ως «μη κερδοσκοπική» και η συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε αυτήν κατά 35% είναι για το θεαθήναι..

Τσεπώνει περί τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως , κυρίως από την είσπραξη των χρημάτων που προέρχονται από τις εισφορές (υπέρ ανακύκλωσης) των εταιρειών που πουλάνε στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα.
Οι εισφορές όμως αυτές στην πραγματικότητα πληρώνονται από τον καταναλωτή, αφού μετακυλίονται στην τιμή των προϊόντων.
Αν και η ΕΕΑΑ υποχρεώνεται να τα διαθέσει για την προώθηση της ανακύκλωσης σε επίπεδο χώρας, τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν (αξιοποιώντας παραθυράκια του νόμου και των ΠΔ).
Όλως τυχαίως με την αγαστή συνεργασία της ΕΕΑΑ , leader ΚΑΙ σ` αυτόν τον χώρο είναι εταιρεία , η οποία μέσω δαιδαλωδών θυγατρικών καταλήγει στην μητρική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα.

Χρυσάφι ανακάλυψαν λοιπόν κάποιοι μέσα στα σκουπίδια. Αλλά ως πλεονέκτες και αχόρταγοι δραστηριοποιούνται ...υπογείως και για άλλο «χρυσάφι» με ...προσωπίδα την ανακύκλωση των σκουπιδιών.
Το τελευταίο περί ..«προσωπίδας» κρατήστε το. Θα καταλάβετε τις επόμενες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: