Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Γαλλία: Με προσεκτικά και αργά βήματα η διεύρυνση της Ευρωζώνης


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009 07:00

Την ανάγκη η διεύρυνση της Ευρωζώνης να προχωρήσει με προσεχτικά και αργά βήματα επεσήμανε χθες ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, καθώς εντείνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη υιοθέτηση του κοινού νομίσματος από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή τη Βρετανία.

«Κάποια ημέρα το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χρειάζεται όμως να βιαστούμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νουαγιέ σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία είδε τις εξαγωγές της το Φεβρουάριο να παραμένουν σε πτωτική τροχιά για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Έκαναν «βουτιά» 23,1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 64,8 δισ. ευρώ.

Αντιμέτωπη με διεύρυνση του εμπορικού της ελλείμματος στα 4,107 δισ. ευρώ ήρθε τον ίδιο μήνα η Γαλλία. Οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 431 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βυθισμένη σε βαθύτατη ύφεση παραμένει εν τω μεταξύ η Φινλανδία. Τον Ιανουάριο το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 9,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: