Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Προσδοκία για πτώση στις τιμές ακινήτων


Ερευνα της Opinion Research για τις προθέσεις της αγοράς

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009 07:00

Ποσοστό 7% των πολιτών δηλώνουν ότι πρόκειται να προβούν σε αγορά ακινήτου, ενώ άλλο ένα 6% δηλώνει ότι ίσως να αγοράσει, ανάλογα με τα οικονομικά του, ενώ η προσδοκία σε ποσοστό 42% είναι ότι οι τιμές θα πέσουν.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των συμπερασμάτων έρευνας της Opinion Research για λογαριασμό της RE/MAX Ελλάς με κύριους στόχους τη φωτογράφηση της αγοράς ακινήτων στην παρούσα φάση και τη διερεύνηση των προθέσεων του κοινού στους επόμενους 12 μήνες.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 602 ατόμων, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-55 ετών, κατά το χρονικό διάστημα 16/2 - 23/2/2009. Αναλυτικότερα τα βασικά της συμπεράσματα έχουν ως εξής:

Μέσα στο 2009, το 7% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι πρόκειται να προβούν σε αγορά ακινήτου, ενώ άλλο ένα 6% δήλωσαν ότι ίσως θα αγοράσουν. Αυτοί που σκοπεύουν να αγοράσουν, δήλωσαν ότι θα αγοράσουν κατά μέσο όρο 1,2 ακίνητα. Από αυτούς που είπαν ότι ίσως αγοράσουν (6%), οι βασικότεροι λόγοι που θα επηρεάσουν την απόφασή τους είναι οικονομικοί (72%).

Η μεγάλη πλειοψηφία (56%) δήλωσε ότι θα αγοράσει διαμέρισμα, το 25% δήλωσαν ότι θα αγοράσει οικόπεδο/αγροτεμάχιο, το 14% μεζονέτα/ μονοκατοικία, ενώ το υπόλοιπο 5% δήλωσαν ότι θα αγοράσουν επαγγελματικό χώρο. Από αυτούς που δήλωσαν ότι ίσως προβούν σε κάποια αγορά μέσα στο 2009, αυτή η αγορά αφορά κατά 50% σε διαμέρισμα, κατά 33% σε οικόπεδο/αγροτεμάχιο και κατά 17% σε μεζονέτα/μονοκατοικία.

Το 40% δήλωσε ότι θα αγοράσουν νεόδμητο, το 40% μεταχειρισμένο, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 20%, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Το 43% δήλωσε ότι η αγορά θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια δανείου, ενώ άλλο ένα 43% δήλωσε ότι το ποσό της αγοράς θα είναι συνδυασμός δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων. Σκοπός αυτής της αγοράς, το 72% δήλωσαν ότι θα είναι η ιδία χρήση, το 14% η επένδυση και το υπόλοιπο 14% και τα δύο.

Σχετικά με την πορεία των τιμών των ακινήτων και συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που ίσχυαν 12 μήνες πριν, σχεδόν οι μισοί (48%) ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι σημερινές τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ 1 στους 3 (35%) ότι έχουν παραμείνει ίδιες. Συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που θα διαμορφωθούν μετά από 12 μήνες, οι 4 στους 10 (42%) πιστεύουν ότι οι τιμές θα γνωρίσουν μείωση, ενώ το υπόλοιπο 58% πιστεύουν ότι οι τιμές είτε θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα είτε θα αυξηθούν.

Ακόμη σύμφωνα με την ίδια έρευνα όσοι θα προβούν σίγουρα σε κάποια ενοικίαση μέσα στο 2009, αυτή θα αφορά κατά 67% σε κάποιο διαμέρισμα και κατά 33% σε επαγγελματικό χώρο. Από αυτούς που δήλωσαν ότι ίσως προβούν σε κάποια ενοικίαση, αλλά ακόμη το σκέφτονται, η ενοικίαση αυτή αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία (76%) σε κάποιο διαμέρισμα, κατά 12% σε μεζονέτα/μονοκατοικία και κατά 12% σε επαγγελματικό χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: