Σε κάθε περίπτωση τα parapolitika.gr δίνουν το πολυπόθητο βήμα στους πυρήνες της παράταξης σε όλη τη χώρα και αυτοί σχολιάζουν:
  • Κώστας Σύρρος - ΝΟΔΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 
Στη Νέα Δημοκρατία ήρθε η ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αποφασίσουμε τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, πάντα με κύριο γνώμονα το καλό της Πατρίδας. Πρέπει σύντομα να οργανωθεί η φωνή της αντιπολίτευσης για να παρακολουθεί και να ελέγχει την κυβέρνηση, όπως απορρέει από το θεσμικό της ρόλο.
  • Τίμος Κατσίπος - ΝΟΔΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα ήττας που λάβαμε στις εκλογές. Έχει ευθύνη και ο Αντώνης Σαμαράς. Όταν εξελέγη το 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλευε να μπει στην Βουλή και τώρα είναι στην εξουσία.
Πρέπει να γίνει Συνέδριο και αν θέλει να είναι ξανά πρόεδρος να ανανεώσει την εντολή που πήρε. Η βάση πρέπει να ακούγεται. Δεν γίνεται οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ να καλούνται μια φορά τα 3 χρόνια να πουν την γνωμη τους και χωρίς μάλιστα την παρουσία του Προέδρου...
  • Νίκος Κέφης - ΝΟΔΕ AΡΤΑΣ 
Μετά από κάθε εκλογική ήττα συνηθίζεται να συνέρχονται τα όργανα να εξετάζουν το αποτέλεσμα καθώς και τους λόγους που συνέβαλαν. Η βάση πρέπει να εκφραστεί αυτή τη φορά. Υπήρξαν λάθη και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά. Ο ΕΝΦΙΑ είναι το πιο χαρακτηριστικό.
  • Σωτήρης Συνωλας - ΝΟΔΕ ΔΡΑΜΑΣ 
Η ήττα ήταν βαριά. Πρέπει να πάμε σε Έκτακτο Συνέδριο, να συγκληθούν όλα τα όργανα και οι ευθύνες αυτής της ήττας πρέπει να γίνουν γνωστές.
  • Απόστολος Βαρδάκωστας - ΝΟΔΕ ΕΥΒΟΙΑΣ  
Ηρεμία και άμεσα ανασυγκρότηση.
  • Κώστας Λαθύρης - ΝΟΔΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 
Η Ν.Δ έχει χάσει το κοινωνικό της προφίλ. Τα όργανα πρέπει να συγκλιθούν, πρέπει να γίνει Συνέδριο χθες και ο κόσμος της Ευρυτανίας θέλει να ενα νέο πρόσωπο, άφθαρτο, να ηγηθεί του κόμματος.
  • Διονύσης Κομιώτης - ΝΟΔΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 
Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Εγιναν τρομερά επικοινωνιακά λάθη. Να πάμε σε Συνέδριο, να γίνει αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς του κόμματος. Να ξαναστηθούν οι τοπικές οργανώσεις. Η βάση πρέπει να μιλάει και όχι οι 2-3 κολλητοί της εκάστοτε ηγεσίας. Αν είχε περάσει η Βάση τα μηνύματα της στον πρόεδρο, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.
  • Γιώργος Χήνος - ΝΟΔΕ ΗΛΕΙΑΣ 
Να λειτουργήσουν επιτέλους τα όργανα του κόμματος, να σταματήσει η εσωστρέφεια. Έγιναν λάθη, πρέπει να δούμε τι έφταιξε. Με ηρεμία, όμως.
  • Αλκιβιάδης Λάμπρου - ΝΟΔΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα, να συνεδριάση η Πολιτική Επιτροπή και να φτάσουμε σε Συνέδριο. Είναι λογικό μετά απο μία τέτοια οδυνηρή ήττα. Η Συγγρού πρέπει να μας ακούει περισσότερο. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.
  • Παναγιώτης Παρλαπάς - ΝΟΔΕ ΗΜΑΘΙΑΣ 
8,5% ήττα είναι μία μεγάλη ήττα. Το περιβάλλον Σαμαρά φταίει περισσότερο απ' όλους. Πρέπει να γίνει αποτίμηση και σίγουρα Συνέδριο. Μην κρυφτούμε πάλι.
  • Σταύρος Σταυράκογλου - ΝΟΔΕ ΕΒΡΟΥ  
Ο μέσος Ελληνας ψηφοφόρος αποδοκίμασε την Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρα. Πρέπει να γίνει προσκλητήριο στην Βάση γιατί τη Βάση την ξεχάσαμε. Να μαζευτούν όλα τα κομματια της Κεντροδεξιάς και ειδικά το Κέντρο που το χάσαμε. Συνέδριο, οπωσδήποτε, αρχών και θέσεων.
  • Κώστας Ευθυμιάδης - ΝΟΔΕ ΚΑΒΑΛΑΣ 
Πρέπει να γίνει Συνέδριο και να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για την μετέπειτα πορεία του κόμματος. Η Ν.Δ είναι ένα λαϊκό κόμμα και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις φιλολαϊκές πολιτικές.
  • Σοφία Τόλια - ΝΟΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  
Πρέπει να γίνει γενναία αυτοκριτική μέσα και από ένα Συνέδριο. Ευθύνες έχουν όλοι. Και οι αυλικοί του Σαμαρά αλλά και ο ίδιος. Η καμπάνια και η στρατηγική ήταν λάθος.
  • Δημήτρης Καραμανίδης - ΝΟΔΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  
Πρέπει να ανασυνταχθούμε σαν παράταξη και να βάλουμε νέα πρόσωπα σε όλες τις κομματικές βαθμίδες. Να γίνει συνέδριο και να βρούμε έναν νεότερο αρχηγό, από την νεότερη γενιά να μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Βαγγέλης Λουκέρης - ΝΟΔΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Έγιναν λάθη, πρέπει να τα συζητήσουμε. Αλλά είχαμε και 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι δύο βασικές αιτίες είναι ο ανάλγητος φόρος ΕΝΦΙΑ που φορολογούσε ακίνητα που δεν είχαμε κανένα εισόδημα από αυτά. Η δεύτερη αιτία είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά. Από τους Στουρνάρα και Θεοχάρη μέχρι τους στενούς συμβούλους. Όχι, όμως αλλαγή ηγεσίας. Προέχει τώρα να βρούμε βηματισμό.
  • Τριαντάφυλλος Πέτρογλου - ΝΟΔΕ ΚΙΛΚΙΣ 
Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σε ένα διευρυμένο Συνέδριο αλλά όχι εν θερμώ. Όλοι φταίξαμε αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. . Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σε όσους συμβούλευαν τον Σαμαρά.
  • Ευλαμπία Πρωίου - ΝΟΔΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 
Αν δεν ήταν αυτές οι εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, θα έλεγα ότι πρέπει άμεσα να πάμε σε Συνέδριο για να ακουστεί η Βάση.
  • Γιώργος Κίτσιος - ΝΟΔΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 
Σε λίγο καιρό θα ακουστούν οι απόψεις στην Πολιτική Επιτροπή όπου μετέχουν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ. Λάθη έγιναν επικοινωνιακά, θα συζητηθούν στα όργανα. Μετά θα αποφασιστεί Συνέδριο.
  • Γιώργος Ιγνατιάδης - ΝΟΔΕ ΞΑΝΘΗΣ 
Πρέπει να πάμε άμεσα σε Συνέδριο. Υπάρχουν ευθύνες για την εκλογική ήττα. Δεν μπορεί ο Σαμαράς να μη βλέπει την πραγματικότητα. Οι σύμβουλοί του δεν του έδειχναν την πραγματική εικόνα.
  • Θανάσης Γιδάρης - ΝΟΔΕ ΠΕΛΛΑΣ 
Αποτύχαμε οργανωτικά. Η καμπάνια ήταν εντελώς λάθος. Πρέπει να πάμε σε Συνέδριο και να βρούμε τους υπαίτιους της ξεκάθαρης αυτής ήττας. Εκεί θα δούμε αν θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στον Σαμαρά ή αν θα τεθεί επικεφαλής ένας νεότερος αρχηγός. Είμαστε υπέρ της ανανέωσης στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ αλλά όχι σαν κακή απομίμηση του Αλέξη Τσίπρα.
  • Γιώργος Ντάκουλας - ΝΟΔΕ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Στο κόμμα έχουμε διαδικασίες και πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και Συνέδριο. Ωστόσο, τώρα προέχει η σωτηρία της πατρίδας καθώς οι εξελίξεις που διαμορφώνονται δεν είναι θετικές.
  • Μανώλης Φουρφουλάκης - ΝΟΔΕ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Καταρχάς, πρέπει να γίνει ένα μεγάλο Συνέδριο. Η προεκλογική καμπάνια ήταν πολύ λανθασμένη. Προς το παρόν δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Αλλά, μονο ο Καραμανλής μπορεί να συσπειρώσει απόλυτα την παράταξη. Αν φύγει ο Σαμαράς, τότε πρέπει να αναζητήσουμε έναν μικρότερο πολιτικό αρχηγό. Θεωρώ η Ολγα (Κεφαλλογιάνη), ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την αρχηγεία.
  • Ντίνος Μορφακίδης - ΝΟΔΕ ΡΟΔΟΠΗ 
Πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό με ηρεμία. Πρέπει να λειτουργήσουν από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, τα πολιτικά όργανα.
  • Νίκος Μουζακιάρης - ΝΟΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πληρώσαμε την πολιτική λιτότητας. 5 χρόνια λιτότητας βγήκαν στην κάλπη. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, όμως. Είχαμε συμφωνήσει να συναντιόμαστε εμείς οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ με τον Πρόεδρο της ΝΔ κάθε τρεις μήνες. Δεν τηρήθηκε. Δύσκολη η επικοινωνία με το Μαξίμου. Και σε αυτό φταίνε κάποιοι σύμβουλοι που δεν μας άφηναν.
  • Στέλιος Κανέλλος - ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 
Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές με ψυχραιμία αλλά όχι αδράνεια. Καταρχάς η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει στροφή στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, το οποίο το χάσαμε. Πρέπει να γίνει ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο κόμμα αλλά και του πολιτικού λόγου. Να σταματήσει ο παλαιοκομματικός λόγος. Έτσι θα επιστρέψουν οι νέοι που μας γύρισαν την πλάτη.
  • Θωμάς Θεοδώρου - ΝΟΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ήταν σοκαριστική και τραγική η ήττα. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι σύμβουλοί του υποτίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Είμαστε σε εγρήγορση και περιμένουμε να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος.

Του Σωτήρη Πίκουλα 
parapolitika.gr