Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανικό μπλόκο στην χρηματοδότηση της Ελλάδας – Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα διαθέσιμα

atm-thumb-largeτου Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Πηγή: FT.COM
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστέκεται στο σημείο κλειδί του νέου σχεδίου διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας πιθανότατα την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα...
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντλήσει η Αθήνα 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως μια χρηματοδότηση «γέφυρα» για την στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους. Δεν θα αυξήσει το όριο των 15 δισ. στην έκδοση εντόκων, όπως απαιτεί το αίτημα, κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις. «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση».
Χωρίς την χρηματοδότηση από τα έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010. Η στάση της ΕΚΤ  αυξάνει τα ρίσκα στην σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών, η οποία αν δεν επιλυθεί, θα λήξει με την Ελλάδα να στερεύει από μετρητά σε μερικές εβδομάδες.
Την ίδια ώρα αναμένεται να εξασθενήσει η αισιοδοξία των επενδυτών για το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και να μετριασθεί η επιμονή της για διαγραφή του χρέους, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο 11,3% υψηλότερα την Τρίτη και έριξε το κόστος δανεισμού κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν χρειάζεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο, όταν και λήγει ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ. Αλλά πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. φοβούνται πως αν αφήσουν το πρόγραμμα να λήξει μπορεί να επανέλθει ο πανικός στις αγορές και να προκληθεί μαζική φυγή καταθέσεων.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, να ζητήσει μια «τεχνητή» παράταση του τρέχοντος προγράμματος, όταν οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν τα σχέδια του κ. Βαρουφάκη. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη.
Παρά την πίεση από διάφορους ηγέτες της Ε.Ε., αξιωματούχοι που έχουν συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκηλένε πως έχει επιμείνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει μια τεχνητή επέκταση για πολιτικούς λόγους, καθώς θα έστελνε ένα μήνυμα ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα – ένα μήνυμα που ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε και στην συνάντηση του την Δευτέρα στο Λονδίνο με κορυφαία τραπεζικά στελέχη.
«Συνειδητοποιούν ότι η δυνατότητα άσκησης πίεσης είναι περιορισμένη αλλά αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ειδική αποστολή και αυτός δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν πολλά» ανέφερε ένας τραπεζίτης στη συνάντηση του Λονδίνου. «Η μη ανανέωση του προγράμματος αποτελεί απλά μια επίδειξη. Ήταν ξεκάθαρος ότι δε θα ζητήσουν παράταση».
Μια άλλη πιθανή πηγή για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, την οποία υπέδειξε ο κ. Βαρουφάκης, είναι τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Βάση συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2012, αυτό το ποσό θα επιστρεφόταν στην Αθήνα.
Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν φέρονται διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια χωρίς την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σκληρούς όρους.
«Αυτή θα είναι μια άρνηση- μία από τις πολλές- από τις χώρες μέλη. Όχι χωρίς όρους», ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες.
Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις Βαρουφάκη, υπαναχώρησε από το ελληνικό αίτημα ενός «κουρέματος» μεγάλης κλίμακας του δημόσιου χρέους, αλλά επιμένει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί στο 1 με 2% αντί για 4% που ίσχυε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: