Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Die Zeit: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα -Τα 700 «καυτά» mail που περιγράφουν τις στενές σχέσεις ακροδεξιού Ρώσου ολιγάρχη με κόμματα, πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες

Die Zeit: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα -Τα 700 «καυτά» mail που περιγράφουν τις στενές σχέσεις ακροδεξιού Ρώσου ολιγάρχη με κόμματα, πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίεςΗ έγκυρη γερμανική εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει ένα άρθρο-φωτιά που βασίζεται σε 700 υποκλαπέντα mail στελέχους της ρωσικής πρεσβείας που υπηρετούσε στην Αθήνα έως το 2014 και ο οποίος-όπως φαίνεται μέσα από την ηλεκτρονική του αλληλογραφία- προσπαθούσε να στήσει ένα δίκτυο υποστήριξης στην Ελλάδα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

Μέσα από τα mail αυτά, αποκαλύπτεται η...
στενή συνεργασία του συγκεκριμένου στελέχους της ρωσικής πρεσβείας με Ελληνες δημοσιογράφους και οι στενές σχέσεις του με Ελληνες πολιτικούς, προκειμένου να προωθηθούν οι σχέσεις του Ρώσου ακροδεξιού πολιτικού Ντούγκιν και του ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.
Αναλυτικά το άρθρο της Die Zeit έχει ως εξής:
Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζονται για την κυριαρχία της Μόσχας. Εκατοντάδες εμπιστευτικά E-Mails καταδεικνύουν τον τρόπο με τον όποιο προσπαθούν να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση.
Σ΄ αυτό τον γάμο δεν ήταν η νύφη το σημαίνον πρόσωπο. Ούτε και ο γαμπρός αλλά ο κουμπάρος. Και αυτό εξαιτίας της Ευρωπαϊκης Ένωσης. Διότι στις Βρυξέλλες είναι πεπεισμένοι για την οικονομική υποστήριξη που παρέχει ο Konstantin Malofejew στις φιλορωσικές παραστρατιωτικές μονάδες στα ανατολικά της Ουκρανίας. Με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στο μοσχοβίτη μεγαλοεπιχειρηματία, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, να ταξιδεύει στην ΕΕ. Για τους μελλόνυμφους πλούσιους κληρονόμους ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών (Καραγιώργη – Σωτηράκου: http://www.tovima.gr/blogs/article/?aid=637551) αυτό ήταν ένα πρόβλημα. Για τον Malofejew όμως όχι. Αμέσως ο ζάπλουτος ολιγάρχης διοργάνωσε, στο υπερπολυτελές θέρετρό του νότια της Μόσχας, την γαμήλια τελετή.
Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι πρόκειται απλά για κοσμικές εκκεντρικότητες των Κροίσων. Τα ονόματα όμως της λίστας των καλεσμένων, περιγράφουν τις στενές σχέσεις μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ρωσίας και της Ελλάδας, που φτάνουν μέχρι και τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Η λίστα προέρχεται από χακαρισμένο E-Mail ενός Ρώσου πρώην συνεργάτη της Πρεσβείας στην Αθήνα. Περισσότερα από 700 επιπλέον ηλεκτρονικά μηνύματα βρέθηκαν στο λογαριασμό. Αποδεικνύουν τις στενότατες επαφές των Ρώσων ολιγαρχών όπως ο Malofejew και ιδεολόγων όπως του Alexander Dugin με σημαντικούς Ελληνες πολιτικούς.
Είναι δε αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο Ρώσοι με σημαντική επιρροή, εργάζονται για τη δημιουργία στρατηγικών κι ιδεολογικών συμμαχιών με ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων ως εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διατλαντική ενσωμάτωση των  χωρών τους.
Ανάλογες επαφές έχουν οι Ρώσοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως με λαϊκιστικά εθνικιστικά ή ακροδεξιά κόμματα. Για παράδειγμα το γαλλικό Front National δέχεται υποστήριξη από τη Ρωσία, ενώ είναι γνωστές οι καλές σχέσεις που διατηρούν και με το ουγγρικό Fidesz του πρωθυπουργού Viktor Orbán. Πέρσι αντιπρόσωποι του αυστριακού FPÖ παραβρέθηκαν ως εκλογικοί παρατηρητές στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία.
Τα Mails ρίχνουν φως στις επαφές που δημιουργούν Ρώσοι ιδεολόγοι του αντιευρωπαϊσμού με μεμονωμένους πολιτικούς της χωρών-μελών της ΕΕ. Ψηλά στη λίστα των καλεσμένων βρίσκεται το όνομα του Πάνου Καμμένου, του νέου υπουργού Αμυνας στην Αθήνα, ηγέτη του λαϊκίστικου δεξιού κόμματος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού εταίρου του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το ντοκουμέντο με τον τίτλο «Τελική Λίστα των Ελλήνων» περιέχει συνολικά 90 ονόματα. Εκτός από τον Πάνο Καμένο υπάρχουν δικηγόροι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και τέλος μία ολόκληρη... ορχήστρα. Εμφανώς ο Malofejew δεν ήθελε να «διαταραχθούν» οι σχέσεις του με τους Ελληνες από τις κυρώσεις που επέβαλε εναντίον του η ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει στην αμερικάνικη ιστοσελίδα Slate «ο καλός  Ελληνας φίλος μου που με έκανε κουμπάρο του, έπρεπε να έρθει σε μένα για την γαμήλια τελετή, μαζί με άλλους 90 Ελληνες να γιορτάσουν.» (http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2014/10/konst...).
Τα υποκλεμμένα Mails ανήκουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του Georgi Gawrisch. Μία ομάδα που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο τα υπέκλεψε και τα δημοσιοποίησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2014 (http://www.fayloobmennik.net/4352526). O Gawrish κατάγεται από το Ρόστοβ και ανήκει στον στενό κύκλο συνεργατών του νεο-ευρασιατικού Ρώσου ιδεολόγου Alexander Dugin. Ο Gawrish ήταν επίσης μέλος του Ευρασιατικού  Κινήματος του Dugins.
Από την πλευρά του ο Dugin, είναι ένα είδος γκουρού του νέου επιθετικού ρωσικού ιμπεριαλισμού, με απόκρυφα γεωπολιτικά οράματα για μία ρωσική κυριαρχία από την Ασία έως την Ευρώπη, σε αντίστιξη στον μισητό φιλελευθερισμό της Δύσης.  Η επιρροή που έχει στον Πούτιν και στην διαμόρφωση της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι αμφιλεγόμενη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Dugin έχει καταφέρει να αποκτήσει συνεργάτες και ομοϊδεάτες παγκοσμίως.
Ο Gawrisch έζησε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και κατάφερε να δημιουργήσει επαφές με δυνητικούς συμμάχους. Μεταξύ του 2009 και του 2013 εργάστηκε ως τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, για να επιστρέψει στη Μόσχα το φθινόπωρο του 2013.
Όταν το Δεκέμβριο υποκλάπηκε η αλληλογραφία του λίγοι ήταν εκείνοι που έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Ωστόσο, με δεδομένες της φιλορωσικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της «επιθετικής» φιλίας του Κρεμλίνου προς τον Τσίπρα ο Gawrish αποκτά νέο ενδιαφέρον. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο μεγάλη είναι η επιρροή Ρώσων ιδεολόγων σε έλληνες πολιτικούς.
Από το αρχείο αλληλογραφίας που ξεκινά από το Μάιο του 2010 και εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2014 προκύπτει οτι ο Garwisch διατήρησε ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών, με προφανή στόχο τη δημιουργία φιλορωσικής και ταυτόχρονα αντιευρωπαϊκής «πλατφόρμας». Υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας, στελέχη επιχειρήσεων, μέχρι και εκδότες, άνθρωποι που μπορούσαν να ασκήσουν  επιρροή σε πολιτικούς εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης: Από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικιστικό κυβερνητικό εταίρο του ΑΝΕΛ μέχρι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο πρώην διπλωμάτης Gawrisch καλείται μέσω e-mail από ένα μεσάζοντα, να βοηθήσει «ένα φιλορώσο Ιταλό φίλο μας». Πρόκειται για τον ιταλό φασίστα Roberto Fiore, ιδρυτή του κόμματος της Δεξιάς Forza Nuova. Θέλει να ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντήσει τον ηγετικό κύκλο της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ήδη υπό κράτηση. Και ο Fiore ζητάει να μεσολαβήσει ο Garwisch για να βρεθεί ένας δικηγόρος στις 12 Δεκεμβρίου που θα τον βοηθήσει να συναντήσει τον Μιχαλολιάκο στην φυλακή. Δεν διευκρινίζεται από τα E-Mails αν τελικά ο Garwisch βοήθησε.
Στο δίκτυο του Gawrisch βρίσκεται και ο θρησκόληπτος Ολιγάρχης και διοργανωτής του γάμου Malofejew. Εμφανίζεται, για παράδειγμα, ως εμπειρογνώμονας στις λίστες αλληλογραφίας του Marshall Capital, εταιρείας επενδύσεων, που ίδρυσε ο Malofejew.
Ο Malofejew δεν χρηματοδοτεί μόνο αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και ελληνικά κόμματα, αλλά φαίνεται να φέρεται να εμπλέκεται ως μεσάζων στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως Ορθόδοξο Χριστιανό πατριώτη και στο γραφείο του κρέμεται ένα πορτρέτο του τσάρου Αλεξάνδρου Γ ', ενώ επιθυμεί την επιστροφή στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Το ίδρυμά του ο «Αγιος Βασίλειος» είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αλλά ο Malofejew χρηματοδοτεί επίσης δίκτυα και στην Ευρώπη. Τον Μάιο του περασμένου έτους το Malofejews, το ίδρυμά του,  διοργάνωσε για παράδειγμα, ένα συνέδριο αποκλεισμένο από το κοινό και την δημοσιότητα στη Βιέννη, στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί, μοναρχικοί, χριστιανοί φονταμενταλιστές και αντι-ευρωπαϊστές εθνικιστές. Επισήμως, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην 200η επέτειο από την «Ιερά Συμμαχία»,  που συγκρότησαν η Ρωσία, η Πρωσία και η Αυστρία το 1815 μετά τη νίκη επί του Ναπολέοντα. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και της βουλγαρικής Δεξιάς, το λαϊκίστικο κόμμα Atak.
Η «ελίτ κλαμπ»
Ο σταρ του Συνεδρίου της Βιέννης ήταν και πάλι ο Ντούγκιν. Δεν είναι τυχαίο. Για χρόνια έψαχνε σε όλη την Ευρώπη υποστηρικτές. Αυτό είναι προφανές από ένα άλλο e-mail που έστειλε ο  Ντούγκιν στον Gawrisch τον Φεβρουάριο του 2014. Το παράρτημα περιέχει μια λίστα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες ως πιθανά μέλη μιας ελίτ , μιας ομάδας που μπορούν να επηρεάσουν τη μάχη της προπαγάνδας στο πνεύμα του «Russia Today».
Για την Γερμανία ο Ντούγκιν συμπεριλαμβάνει τον δημοσιολόγο Jürgen Elsässer. Για την Ελλάδα, υπάρχουν τρεις άνθρωποι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η μόνη αναφορά στα e-mails, εκτός από τις επαφές με τους Eλληνες Ακροδεξιούς και τον Καμμένο, όπου εμφανίζεται ως δυνητικός εταίριος και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Αυτό ισχύει επίσης και για άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια λίστα δίπλα στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, υπάρχει και ένας τρίτος Ελληνας: Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (σ.σ. πρώην ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μόσχα, εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα Επενδυτής). Με όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια υποσημείωση, έχει συναντηθεί αυτοπροσώπως είτε ο Ντούγκιν είτε εκπρόσωποί του, για να διερευνηθούν οι πιθανότητες συμμετοχής τους στην Οργάνωση που θα προωθεί το σχέδια της Ρωσίας.
Ο Κωνσταντακόπουλος συνδέεται στενά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εργαστεί στην Επιτροπή για το πρόγραμμα του κόμματος. Ως δημοσιογράφος ήταν για πολλά χρόνια ανταποκριτής στη Μόσχα και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του κόμματος και της Μόσχας. Είναι επίσης ένας σημαντικός θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» δημοσιεύει τακτικά άρθρα του.
Ο Κωνσταντακόπουλος ενημερώθηκε επίσης τον Οκτώβριο 2014 για το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας Καμμένος έμεινε εξαιτίας του εν λόγω γάμου στη Μόσχα. Αυτό προκύπτει από ένα e-mail από τον Κωνσταντακόπουλο στον Gawrisch. Λίγο πριν την τελετή εμφανίσθηκε ο Καμμένος σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ «ενθουσιώδης»,  και ζήτησε να υπάρξει «μια τακτική συνεργασία», γράφει ο Κωνσταντακόπουλος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει ο Κωνσταντακόπουλος στον Gawrisch αναρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει με το «μικρό» τώρα. Αν πράγματι ο Καμμένος επειδίωξε αυτή την επαφή είναι ασαφές. Μετά τις τελευταίες εκλογές η ηγεσία του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τον Καμμένο.
Ο Κωνσταντακόπουλος είχε προσωπική γνωριμία με τον Ντούγκιν. Οι δυο τους συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 για κοινές συνεντεύξεις. Ο Ντούγκιν εξήγησε στους Έλληνες τις γεωπολιτικές απόψεις του και εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρασία και ναυτικές δυνάμεις(ΗΠΑ, Βρετανία και το ΝΑΤΟ).
Ο Ντούγκιν από την πλευρά δημοσιοποιεί μια συνομιλία σε βίντεο με τον Κωνσταντακόπουλο , όπου ο Ελληνας δημοσιογράφος προσάπτει ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία που καταστρέφεται από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και μιλά για την πιθανότητα μιας στρατηγικής συμμαχίας με τη Ρωσία.
Ως αποστολέας και παραλήπτης E-Mails εμφανίζεται και ένας ακόμα Έλληνας δημοσιολόγος ο Νίκος Λάος: Ο ρόλος του είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Ο διδάκτωρ της θεολογίας, μεταξύ άλλων, έχει δημοσιεύσει βιβλία για τους Illuminati στην Ελλάδα ή τις υπερβολές της πολιτικής οικονομίας. Ο Λάος είναι επίσης ένας συνέταιρος της ρωσικής εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας R-Techno, ιδρυτής της οποίας είναι ο Roman Romachew υπεύθυνος στην ρωσική FSB για αντικατασκοπεία μεταξύ 1997 και 2002.
Μπορεί εύκολα κάποιος να διαγνώσει από τα e-mails ότι ο Λάος είναι ένας ένθερμος θαυμαστής του Ντούγκιν και αναζητούσε επαφή μαζί του. Κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Ντούγκιν μέσω  Gawrisch. «Ζούμε σε ένα πολύ περίπλοκο κόσμο όπου δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική πολιτική. Αντ 'αυτού, υπάρχουν δίκτυα που δρουν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός των συνόρων της», παρέθεσε ο Gawrisch τον Λάος στον Ντούγκιν για να λάβει την απάντηση «αυτό είναι σωστό». Ο Ντούγκιν συμφώνησε επίσης να συναντηθεί με τον Λάος. Δεν είναι γνωστό αν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Ο Λάος γράφει το 2013 μέσω Gawrisch στον Ντούγκιν: «Προσπαθώ, μέσω της διπλωματικής οδού, να εφαρμόσω πολλές από τις ιδέες σας για μια υγιή και δημιουργική αλλαγή της ελληνικής πολιτικής». Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέλος μιας «Ευρασιατικής συμμαχίας υπό την ηγεσία του προέδρου Πούτιν».
Το πόσο επηρεάζει ο Λάος το ελληνικό κοινό ή τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τα E-Mails. Τον Ιούνιο 2014 έγραψε στον Gawrisch, ότι «γνωστοί του» στον ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησαν να αναλύσει τις εσωτερικές σοσιαλδημοκρατικές τάσεις του κόμματος. Σε ένα συνημμένο άρθρο ο Λάος προειδοποιεί για μεμονωμένα μέλη του κόμματος που αποτελούν κίνδυνο για «σοσιαλδημοκρατικές προβοκάτσιες» και φιλο-αμερικανική στάση.
Ακαδημαϊκός δεσμός με τον υπουργό
Ωστόσο, σημαντικότερη από την επαφή με τον Λάος μπορεί να είναι για τον Ντούγκιν μια πολύ διαφορετική προσωπική σύνδεση: Αυτή με τον νυν Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Ο Ντούγκιν είχε μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όπου ο Κοτζιάς δίδασκε, την Ανοιξη του 2013, . Αυτό έχει ήδη αναφερθεί.
Λιγότερο γνωστό είναι ότι πολλές μελέτες του Κοτζιά ως καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά εξέταζαν και ανέλυαν τη σχέση του ελληνικού λαού με τη Ρωσία. Από τα χακαρισμένα e-mail δείχνουν ότι ο Κοτζιάς διαβίβασε τα αποτελέσματα τον Ιούνιο του 2013 απευθείας στο Gawrisch. Στις δημοσκοπήσεις ήταν, μεταξύ άλλων, το ερώτημα: «Ποια χώρα είναι η πιο φιλική προς την Ελλάδα;». Το αποτέλεσμα από το έτος 2012: Σχεδόν το 40% θεωρούν τη Ρωσία την καλύτερη φίλη των Ελλήνων. Η Γαλλία κατατάσσεται δεύτερη με 24%. Η Γερμανία, ωστόσο, λίγο περισσότερο από το ένα τοις εκατό των Ελλήνων τη θεωρεί φίλη-χώρα.
Ο Κοτζιάς  συμπεραίνει ότι «η Ρωσία είναι μια δυνητική αμυντική και οικονομική σύμμαχος, που σέβεται και φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά τους Έλληνες». Πολλοί Έλληνες απογοητεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας και, ως εκ τούτου, στράφηκαν προς τη Ρωσία.
Ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στην ZEIT ONLINE, ότι ο Κοτζιάς αμφισβητεί και διαψεύδει την επαφή με τον Ντούγκιν. Ωστόσο, τα μηνύματα περιλαμβάνουν επίσης μια φωτογραφία μιας ομάδας ανθρώπων με τον Ντούγκιν όπου δείχνει και τον Κοτζιά μαζί. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σαφώς στην Ελλάδα.
Όσο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι ήθελε να αποχωρήσει από την Ευρώπη και να στραφεί προς τη Ρωσία, το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι επιπτώσεις θα έχει, ότι η καλλιέργεια (ψευδο-)ακαδημαϊκών σχέσεων μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τους Νεο-Ευρασιάτες του Ντούγκιν και ότι ο υπουργός Άμυνας είναι προφανώς στενά συνδεδεμένος με ένα ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος με τη σειρά είναι κοντά στον του Ντούγκιν.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: