Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Στροφή 180 μοιρών του Βαρουφάκη: Εγκαταλείπεται το αίτημα για διαγραφή χρέους

var

«Φωτιά» βάζει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ανακοινώνει ότι το αίτημα για διαγραφή του χρέους της χώρας εγκαταλείπεται.

Σύμφωνα με τους FT ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στην εφημερίδα ότι η χώρα δεν θα ζητήσει διαγραφή χρέους, αλλά ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασης με ομόλογα.
Η αποπληρωμή των ομολόγων αυτών θα είναι...

συνδεδεμένη με βάση το ύψος του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα εκδώσει δύο διαφορετικούς τύπους ομολόγων.
Ο πρώτος τύπος, σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τον οποίο ονόμασε «διαρκή ομόλογα», θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφή απώλεια.
Ομως, υπάρχει ακόμη αρκετός σκεπτικισμός σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, για τη μικροπολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για το τέλος των πολιτικών λιτότητας, σημειώνουν οι Financial Times.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι δημιουργούμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικά περιθώρια για να το πετύχουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: