Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Στα «σκαριά» ρύθμιση για κόκκινα δάνεια και υπερχρεωμένους καταναλωτές – Ποιους αφορά

euromoney25102014

Τη συνολική ρύθμιση των κόκκινων δανείων για υπερχρεωμένους καταναλωτές και επιχειρήσεις, βάζει ως πρώτη προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση, η οποία και αναμένεται να θέση ένα νέο πλαίσιο. 

Συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες, αναμένεται θα προχωρήσει στη νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τουλάχιστον...
τρεις μήνες προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ετοιμαστεί το συνολικό πλαίσιο.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθαρίζει ότι η παράταση με νόμο της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.
Μάλιστα, η παράταση θα δοθεί αμέσως με το άνοιγμα της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που θα έρθει σε λίγους μήνες αναμένεται να προβλέπει ακόμη και διαγραφή οφειλών για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης φέρεται ότι είναι να αναλάβει τις εν λόγω οφειλές νέος φορέας του Δημοσίου, με στόχο την ελάφρυνση των πολύ φτωχών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την Ημερησία, με βάση το σχέδιο νόμου, στο πρόγραμμα ρύθμισης προβλέπεται:
  • Ολική διαγραφή χρεών για τις περιπτώσεις αντικειμενικής μόνιμης αδυναμίας αποπληρωμής, δηλαδή για χρέη που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποπληρωθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή για ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας, ανίατα ασθενείς, κ.λπ.), και όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Απαγόρευση σε πιστωτικούς οργανισμούς ή στην εταιρεία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: