Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ιδού η Ρόδος σύντροφοι…



"Μόλις σκότωσες την Τρόικα.." 
Φέρεται να είπε στο τέλος της επεισοδιακής συνάντησης της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ. 
"Ουάου..." 
Φέρεται να απάντησε ο Υπουργός της Οικονομικών της Ελλάδας κ. Βαρουφάκης, με το ένα χέρι στην τσέπη και το πουκάμισο έξω.
Η αίθουσα πάγωσε και τα επιτόκια των τριετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν από το 15% στο 19% πάραυτα. Το χρηματιστήριο είχε γυρίσει από νωρίτερα από θετικό σε αρνητικό πρόσημο.
Πρώτη διαπίστωση είναι πως μιλάμε διαφορετική...

γλώσσα με τους ξένους, τους εταίρους, δανειστές ή τοκογλύφους όπως αρέσκεται ο καθένας να τους ονομάζει.
Ο Ολλανδός που απάντησε με αγένεια (πετώντας τα ακουστικά και αποχωρώντας) σε μια αγενή συμπεριφορά του οικοδεσπότη (εμφάνιση με την οποία πάμε στο μπαράκι για ποτό), θεωρούσε πως η Τρόικα και το μνημόνιο είναι κάτι που έσωσε την Ελλάδα από μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση και πτώχευση...

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έπαιξε ένα φθηνό θεατρικό σκετς το οποίο ενθουσίασε ένα εγχώριο κοινό που νιώθει ηθικά ταπεινωμένο και είναι οικονομικά εξαντλημένο. Το κοινό που ενθουσιάστηκε από την αποστομωτική συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού κατά πλειοψηφία πιστεύει πως για τα δεινά των τελευταίων πέντε ετών φταίει το μνημόνιο και όχι τα 20-30 χρόνια ευημερίας με δανεικά που προηγήθηκαν.

Επιτέλους ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε προκύψει το μνημόνιο, ήταν η πρώτη σκέψη που κοινοποίησα στους φίλους των social media το απόγευμα της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ τα inbox είχαν γεμίσει από ερωτήματα φίλων, γνωστών και αναγνωστών για την ασφάλεια των καταθέσεων, των μετοχών, των εργασιών, των παιδιών κλπ.

Φευ, όμως μετά από πολύωρη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου το πρωί του Σαββάτου διαπίστωσα πως ο κ. Βαρουφάκης είχε δώσει και συνέντευξη στο BBC όπου προσπαθούσε να αιτιολογήσει το show της ρήξης με την τρόικα και τα μνημόνια σαν λάθος της μετάφρασης.

Καπάκι ο πρωθυπουργός Σαββατιάτικα έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg όπου προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές πως θα υπάρξει συμφωνία. Είπε τα εξής:
«Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

Στο Μαξίμου μετά από την εβδομάδα της επανάστασης που πάγωσε τον κόσμο, κατάλαβαν ότι πρέπει να τα μαζέψουν;
Ο κίνδυνος τραπεζικής κατάρρευσης με πιθανό Grexit είχε αυξηθεί υπέρμετρα. Ζητήθηκε η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ που έγινε το βραδυ της Κυριακής.  

Η ελληνική πλευρά δείχνει διαθέσεις υποχώρησης και εγκατάλειψης των μαξιμαλιστικών προεκλογικών συνθημάτων. 
Μπορεί να έλεγξει το στελεχιακό δυναμικό και τις ομάδες των προνομιούχων κρατικοδίαιτων που την στήριξαν;

Χρειάζεται να δείξει και η άλλη πλευρά καλή θέληση και αλληλεγγύη. Θα τη δείξει; Οι κύκλοι που θεωρούν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση και σπρώχνουν στην έξοδο, έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το Ευρω, για την παραμονή στο οποίο έχει δεσμευτεί, πρέπει να ολοκληρώσει την "κωλοτούμπα". 

Τα χρονικά περιθώρια για να το χωνέψουν είναι μικρά. 
Για το καλό της χώρας πρέπει να την κάνει.
Ιδού η Ρόδος σύντροφοι...


Υ.Γ. Στο νέο Υπουργό των Οικονομικών και την κυβέρνηση μετά τα της Παρασκευής αφιερώνω τις παρακάτω ρήσεις του κινέζου διανοητή της στρατηγικής, Σουν Τζου.
Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα.
Η επιβίωση εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Η ευκαιρία για θρίαμβο εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων.


Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: