Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

12 + 1 πράγματα που διδάσκει το Game of Thrones στους πολιτικούς!

110814160714_4252Το Game of Thrones αποτελεί μια απ” τις πιο ωραίες σειρές βιβλίων. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;

Διότι εκτός από τις συναρπαστικές εναλλαγές, σχετίζεται άμεσα και με την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τους πολιτικούς και την πολιτική όπως πραγματικά είναι, χωρίς κουστούμια και «ωραίες» λέξεις. Μακιαβελικούς, σχεδόν…
Ποια όμως είναι τα μαθήματα που δίνει ο George R.R. Martin στους σύγχρονους πολιτικούς;

1. Άρτος και θεάματα
“Αυτός ο γάμος θα κάνει τον κόσμο να ξεχαστεί για λίγο. Και είναι καλύτερο να προσφέρουμε εμείς τα δημόσια θεάματα στο λαό, παρά να οργανώσει ο λαός ένα, με εμάς πρωταγωνιστές”, λέει η γιαγιά της νύφης Μάρτζερι, προκειμένου να πείσει τον Νάνο για την ανάγκη του πολυέξοδου γάμου.
2. «Σκότωσε» τον δελφίνο
Όταν ο γιος της Σέρσεϊ ανέβηκε στο θρόνο, διατάσσει τη Βασιλική Φρουρά να σκοτώσει βρέφη και μικρά μωρά, που πιθανότατα να είναι μπάσταρδα του πρώην βασιλιά.
3. Τιμούμε τους δανειστές μας
Όταν ο Τύριον αναλαμβάνει υπεύθυνος Οικονομικών του Βασιλείου διαπιστώνει πως τα δάνεια είναι τεράστια και ειδικά από συγκεκριμένες πηγές. Ο πανέξυπνος Τύριον καταλαβαίνει πως από τη στιγμή που είναι σε πόλεμο, οι δανειστές θα προτιμήσουν να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν τους αντιπάλους, όταν διαπιστώσουν πως τα χρέη του Βασιλείου δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.
4. “Όποιος δεν είναι εμείς είναι εχθρός μας”.
Η Βασίλισσα διδάσκει τον γιο της το πρώτο και βασικό μάθημα. Η οικογένεια πάνω από όλα, καμία εμπιστοσύνη σε κανέναν.
5. Μην δείχνεις οίκτο στον εχθρό σου
Ο Νεντ Σταρκ όταν ανακαλύπτει πως η Βασίλισσα όχι απλά απατούσε τον σύζυγό της, αλλά τα παιδιά τους ήταν καρπός του έρωτα της με τον… αδερφό της, τότε ο “τίμιος” Σταρκ κάνει το μεγάλο λάθος και το αποκαλύπτει στον εχθρό του, τη Βασίλισσα Σέρσεϊ. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Βασιλιάς είναι νεκρός, ο γιος της χρίζεται “διάδοχος” και ο Σταρκ χάνει το κεφάλι του ως “προδότης”.
6. Η υποτίμηση των καταστάσεων… σκοτώνει!
Εν μέσω πολέμου, οι Σταρκ θέλησαν να στήσουν χαρές και γλέντια και πήγαν στο γάμο του ξαδέλφου Σταρκ με την κόρη του Γουόλντερ Φρέι, εντελώς απροετοίμαστοι. Ο Σταρκ με τα πρωτοπαλίκαρά του πήγαν στο γάμο σαν πρόβατα στη σφαγή. Ο κυνικός μετρ της στρατηγικής, Τάιγουιν Λάνιστερ, μην έχοντας κανέναν ηθικό φραγμό παρέδωσε ένα ακόμη μάθημα στρατηγικής (άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε).
7. Να μην αθετούν τις υποσχέσεις τους
Ο λόγος του πολιτικού μετράει. Και δεν πρέπει να αθετείται. Ο Ρομπ Σταρκ υποσχέθηκε να παντρευτεί την κόρη του συμμάχου του Γουόλντερ Φρέι. Τα ξέχασε όλα μόλις γνώρισε την γλυκιά και γοητευτική Ταλίσα. Τα «προβλήματα» που ξεκίνησαν από την αθέτηση της υπόσχεσης αυτής, ουσιαστικά έχουν θέσει τους Σταρκ εκτός παιχνιδιού, αυτή τη στιγμή.
8. Να γνωρίζουν τι θέλει και για τι νοιάζεται ο λαός
Η χαρακτηριστική σκηνή της Μάχης του Μπλακγουότερ, που θεωρείται από τις καλύτερες της σειράς, έχει έναν πρωταγωνιστή, τον Τύριον Λάνιστερ: «Μην πολεμάτε για κανέναν βασιλιά», «Αυτή είναι η πόλη σας που πολιορκείται και τα σπίτια σας που θα καούν αν χάσουμε». Τόσο απλά.
9. Προσοχή στις πράξεις σας – Μπορεί να σας καταστρέψουν ή να σας αποθεώσουν
Μπορεί να μισούσαμε τον αδίστακτο Τζέιμι Λάνιστερ για… πολύ καιρό. Μέχρι που έγινε ο μονόχειρας σωτήρας της Μπρίεν του Ταρθ. Και μπήκε στις καρδιές μας.
10. Μην υποτιμάτε τις γυναίκες
Η μικροκαμωμένη μητέρα των δράκων, από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, πήρε τα πράγματα στα χέρια της και επελαύνει προς τον πολυπόθητο Θρόνο.
11. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, πριν το τέλος!
Αν ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι νεκρός (μεταφορικά ή κυριολεκτικά και πάλι) όλα είναι πιθανά, όλοι ανακάμπτουν με κάποιο τρόπο, πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος.
12. Εγρήγορση και επιφυλακή – ο εχθρός δεν κοιμάται…
Ο τρόπος που ο Τάιγουιν Λάνιστερ σκοτώνεται τελικά, όντας αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος πολιτικός στα επτά βασίλεια, είναι σαφής για το πώς ο «θάνατος» έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις.
13. Να κρατάτε πάντα έναν άσσο στο μανίκι
Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα πάνω σε αυτό… Είναι απαράβατο για κάθε πολιτικό…
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: