Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Δώστε μου χρόνο - Ρέντσι: Να σέβεσαι τους κανόνες

Τσίπρας: Δώστε μου χρόνο - Ρέντσι: Να σέβεσαι τους κανόνες

  • Ένα αίτημα και τρεις δεσμεύσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού έναντι των εταίρων
  • Θέλω χρόνο, θα κάνω μεταρρυθμίσεις, θα πατάξω τη διαφθορά, δεν θα έχω ελλείμματα
  • Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο διχασμό στην Ευρώπη, αναζητούμε την συμμαχία της λογικής
  • Ρέντσι: Εχουμε ανάγκη όλοι να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες...
  • Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης Ελλάδας-Ε.Ε.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας, από την Ρώμη, μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, έδωσε δημόσια τις πρώτες διαβεβαιώσεις προς τους εταίρους μας οι οποίες συνίστανται σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και μη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, αν και ο Ιταλός δήλωσε οπαδός της ελληνικής προσπάθειες, υπενθύμισε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες.
    Οπως είπε θεωρεί αυτονόητο ότι θα δοθεί στην νέα κυβέρνηση ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να ετοιμάσει το δικό της «μεσοπρόθεσμο σχέδιο» το οποίο θα περιλαμβάνει:
    1. Θα αλλάξει το κράτος διαφθοράς και διαπλοκής που υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα και θα πληρώσουν οι πλούσιοι
    2. Στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα δεσμευτούμε επίσης ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα σε πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας.
    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χώρα.
    Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι στην Ευρώπη «υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη» διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί έναν ακόμη διχασμό ανάμεσα στο βορά και στο νότο, αλλά να οικοδομήσουμε τη «συμμαχία της λογικής» όπως είπε για να επιστρέψει η ανάπτυξη.
    «Ολοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες»
    «Στην Ελλάδα υπάρχει κατάσταση επείγουσας ανάγκης αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να κλείσουμε τα πιο άμεσα προβλήματα χάρη σε αυτή τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, δηλώνοντας οπαδός αυτής της ελληνικής προσπάθειας όπως είπε. «Δεν ξέρω αν θα φύγει ευχαριστημένος ο Αλέξης από Ρώμη. Ξέρω όμως ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και οι προσδοκίες επίσης», πρόσθεσε και στη συνέχεια ανέφερε με νόημα: «Αλλά έχουμε ανάγκη όλοι να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Τότε θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι πιστεύουμε στα ίδια ιδεώδη και αξίες. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της μεγάλης πορείας» και μόλις ολοκληρώθηκε η μετάφραση των όσων είπε στα ελληνικά, πρόσθεσε κοιτάζοντας τον κ. Τσίπρα «Συγνώμη».
    Τσίπρας: Δεν έχουν τίποτα να χάσουν οι Ευρωπαίοι
    Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εγγυηθεί ότι με το πλάνο που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης δεν θα βγουν χαμένοι οι πιστωτές από τη διαπραγμάτευση, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα.
    «Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταθέσει ιδέες και προτάσεις βάσει των οποίων θα μπορούσαμε να βρούμε μία κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση στο πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή σε νέα κυβέρνηση. Είναι ότι πρώτον η Τρόικα εφάρμοσε μία πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα, που πήρε το χρέος από 124% και φτάνοντάς το στο 180% του ΑΕΠ, που αντί να βοηθήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τον διέλυσε, που συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο, που έδιωξε επενδύσεις αντί να φέρει επενδυτές και βεβαίως που δημιούργησε ένα περιβάλλον κοινωνικού δράματος με εκατομμύρια άνεργους και φτωχούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δραματική κατάσταση οι εναλλακτικές προτάσεις έχουν ως στόχο η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις, να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα και κυρίως να μην αναγκάζονται στο διηνεκές οι φορολογούμενοι των ευρωπαϊκών χωρών να πληρώνουν νέα δάνεια προκειμένου η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
    «Οι θέσεις αυτές είναι θα μπορούσε να πει κανείς τεχνικά επεξεργασμένες, άρτια θα έλεγα εγώ. Και περιμένουμε πάνω σε αυτές τις θέσεις τον αντίλογο των εταίρων για μία κοινά αποδεκτή λύση. Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται τίποτα οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Θα είχαν να φοβηθούν πάρα πολλά αν συνεχιζόταν η αδιέξοδη πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια θα διόγκωνε το χρέος και θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην ανάγκη να αναχρηματοδοτηθεί με νέα δάνεια από Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αυτή είναι η γραμμή μας και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πάνω σε αυτή και να ακούσουμε κάθε εναλλακτική πρόταση», πρόσθεσε.
    Ο κ. Ρέντσι από την πλευρά του ανέφερε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν σε βάθος οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτές πρέπει να παρουσιαστούν στο τραπέζι στο οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Εμείς συζητήσαμε σε επίπεδο αρχών. Η βασική είναι ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες, βέβαια με ευελιξία, με εξυπνάδα, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε για μία ευρώπη της ανάπτυξης».
    Ρέντσι: Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης
    Την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια και κατάλληλες συνθήκες να ανευρεθεί λύση και να υπάρξει συνεννόηση Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, εξέφρασε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
    «Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές» είπε ο κ. Ρέντσι
    Ο Μ. Ρέντσι από την πλευρά του, επεσήμανε με έμφαση ότι στην Ελλάδα «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να καταπολεμήσει την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, να μεταρρυθμίσει την δημόσια διοίκηση. Αλλά, όπως είπε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεωτερισμούς που ακούγονται στην ευρωπαϊκή οικονομική σκηνή».
    Σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι, «όλοι πρέπει να διαβάσουμε τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών» το οποίο εξέπεμψε κατά τον ίδιο «ένα μήνυμα ελπίδας, προερχόμενο από τη γενιά την δική μου και του Αλέξη, από νέους που δεν βρήκαν θέση εργασίας, που ανησυχούν με την κρίση, αλλά που θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική».
    Ο ιταλός Πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι η επιτυχία Τσίπρα «οφείλεται στο μήνυμα ελπίδας που έδωσε σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου».
    Υπογράμμισε δε δύο φορές ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά μας ενώνουν οι εμπνεύσεις από τις νέες ιδέες.
    Επεσήμανε δε, ότι από την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα είναι μαζί του στα ευρωπαϊκά συμβούλια για να προσθέσει με νόημα: «Θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός αστειευόμενος είπε και το «παράπονό» του: Στην Ευρώπη με κατηγορούν ότι είμαι πολύ επικίνδυνος αριστερός, ενώ στην Ιταλία, η αριστερά με κατηγορεί ότι είμαι πολύ επικίνδυνος δεξιός. Είναι πολύ θετικό για μένα η εκλογή του Τσίπρα καθώς τώρα θα πάψουν να με θεωρούν επικίνδυνο αριστερό».
    Απαντώντας στο αστείο του Ιταλού ομολόγου του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενος αν μπορέσει να βοηθήσει τον κ. Ρέντσι «να επανατοποθετήσει την πολιτική του ταυτότητα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς». Αλλά, όπως είπε «σημασία έχει περισσότερο αυτή την ώρα, να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές στην Ευρώπη».
    Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας, όπως ο Παπανδρέου, αποκαλεί την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα
    Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την Ρώμη, ήταν άμεση και εστιάστηκε στις αναφορές του ότι υπάρχει κράτος διαφθοράς και διαπλοκής στην Ελλάδα.
    «Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπώντας την πατρίδα μας στο εξωτερικό χαρακτήρισε ως άλλος Γιώργος Παπανδρέου την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης.
    Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα και τη συγκυβέρνησή του «ενόψει των διαπραγματεύσεων που έρχονται να ακολουθήσουν επιτέλους για το καλό του τόπου το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας».
    Πηγή: iefimerida.gr 

    Δεν υπάρχουν σχόλια: