Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα σύντροφοι…

Μια πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σημαίνει ασφυξία στις τράπεζες και την οικονομία. 

Μια κατάρρευση της κυβέρνησης και της χώρας θα είναι η πιο πιθανή συνέπεια.

Στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες εξόδου από το Ευρώ αυξάνονται κατακόρυφα.

Το κοινό συμφέρον όλων των Ελλήνων είναι να επιτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις και η χώρα να μείνει στο Ευρώ, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση και χωρίς αυτήν τη δέσμευση δύσκολα θα κέρδιζε τις εκλογές.
Στήριξη στη στάση της κυβέρνησης δεν σημαίνει άκριτη υποστήριξη σε όλες τις επιλογές της...

 
Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με ανορθόδοξο τρόπο. Αντί να το θέσει στη σύνοδο κορυφής, το Eurogroup, κλπ. το θέτει σε συνεντεύξεις Τύπου μετά από συναντήσεις του υπουργού των οικονομικών και του πρωθυπουργού περιφερειακών χωρών.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός μετώπου το οποίο με την απειλή της ρήξης στην ευρωζώνη, θα πετύχει καλύτερους όρους στην αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα.
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη στρατηγική του Μάο Τσε Τουνγκ. Δεν ξεκινά την επανάσταση από το κέντρο, αλλά από την περιφέρεια για να κατευθυνθεί στη συνέχεια με ενισχυμένες δυνάμεις στο κέντρο.
Η συγκομιδή μέχρι στιγμής δεν είναι εντυπωσιακή. Οι ξένοι ηγέτες και υπουργοί είναι ευγενέστατοι στο τυπικό μέρος της υποδοχής (γραβάτες, κοστούμια, χαμόγελα και χειραψίες) όπως άλλωστε επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο, αλλά στο δια ταύτα, είναι φειδωλοί...
 
Ιδού η συγκομιδή:
 
α)Με αυστηρό τόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την Αθήνα να μην παίζει «παιχνίδι» χρησιμοποιώντας τη Γαλλία εις βάρος της Γερμανίας, σημειώνοντας πως μόνο η γαλλο-γερμανική συμφωνία θα ήταν το «κλειδί» για να υπάρξει επωφελής διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με την προϋπόθεση πως η τελευταία θα αποδεχθεί τις δεσμεύσεις της.
 
β)«Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Όζμπορν υπουργός των οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας.
γ)Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ρέντζι στη συνάντηση με το κ. Τσίπρα δήλωσε μεταξύ άλλων: «...Πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση από μέρους τους με τις ελληνικές αρχές. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση, να αποκτήσουμε ένα καλό φορολογικό σύστημα, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεοτερισμούς που εμφανίζονται στην οικονομική πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί και στη διμερή συνεργασία και στο διάλογο»...
 
Όπως ήταν αναμενόμενο από τις υπαρκτές διοικήσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ καμιά δεν προκρίνει τη σύγκρουση, όπως θα έκανε π.χ. η Μαρί Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο αν ήταν στην εξουσία ή οι ευρωσκεπτικιστές της Γηραιάς Αλβιώνος.
Ισπανία και Πορτογαλία έχουν λάβει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τις άλλες χώρες του νότου. Το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει διάθεση για κανένα μέτωπο του νότου, πάνω στο οποίο είχε χτίσει τη διαπραγματευτική βάση της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αντιθέτως οι εξελίξεις που απετράπησαν την περασμένη Κυριακή με την ύστατη παρέμβαση μέχρι και του προέδρου των ΗΠΑ, έδειξαν πως υπάρχει μέτωπο κάποιων βορείων που επιδιώκει τη δια της ασφυξίας αποπομπή της Ελλάδας από το Ευρώ και του παραδειγματισμού των κινημάτων ευρωσκεπτικισμού μέσω των συνεπειών μιας ελληνικής εξόδου από το Ευρώ.
Χρειάζεται λοιπόν προσοχή. Αρραγές εθνικό μέτωπο πίσω από την κυβέρνηση στις ρεαλιστικές επιδιώξεις της, αυστηρή κριτική στις μαξιμαλιστικές «αριστεροπαλαβές» αγκυλώσεις της, γιατί αν το καράβι πέσει στα βράχια θα βραχούμε όλοι και όχι μόνο όσοι την ψήφισαν.
  
Μετά την επεισοδιακή πρώτη εβδομάδα που αύξησε τις πιθανότητες τραπεζικού εμφράγματος και εξόδου από το Ευρώ είναι αλήθεια πως η νέα κυβέρνηση επιχειρεί στροφή στην πραγματικότητα.
Δεν μιλά πλέον για διεθνή διάσκεψη για το χρέος και για «κούρεμα». Δεν ζητάει διάλυση της συμφωνίας με την Cosco, και με τους Αζέρους για τον αγωγό ΤΑΡ. Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται ότι μίλησε για πώληση του ΟΣΕ έστω και για 1 Ευρώ. Βέβαια οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ περιφερειακών αεροδρομίων έχουν ματαιωθεί. Στην καλύτερη περίπτωση για να υπάρξει συμφωνία και να μείνει η χώρα στο Ευρώ κάποιες από αυτές θα προχωρήσουν. Δεν επιχειρείται αλλαγή των διοικήσεων των παραδοσιακά ιδιωτικών τραπεζών που ανήκουν τώρα στο ΤΧΣ.
 
Η στροφή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική και μάλιστα διευρύνεται όσο περνά ο καιρός.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους εταίρους γιατί θα είναι το μόνο τρόπαιο που μπορεί να αναρτήσει προσεχώς, καθώς η κατάσταση στο εσωτερικό και σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και το ασφαλιστικό είναι εκρηκτική…
 
Η επιτυχία ή αποτυχία της κυβέρνησης στη συνείδηση του μέσου πολίτη θα κριθεί σε μερικούς μήνες όταν θα διαπιστώσει αν η τσέπη του είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση.
Στο σημείο αυτό οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: