Πρωτοφανής παρέμβαση της Ουάσιγκτον στην ελληνική κρίση: κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής υφυπουργό έρχεται στην Ελλάδα για παροχή συμβουλών και διαμεσολάβηση με τις Βρυξέλλες
Δεν έμεινε στα λόγια υποστήριξης της Ελλάδας ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά προχωρά και σε μια πρωτοφανή παρέμβαση στην...
αντιπαράθεση της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: με εντολή του Αμερικανού προέδρου, φθάνει στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής αρμόδιο υφυπουργό, προκειμένου να προσφέρει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση και να διαμεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να έλθουν σε επαφή τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών, προκειμένου να συνεργασθούν, ενόψει της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το χρέος.
Την περασμένη Παρασκευή, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι δύο υπουργοί Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και Τζακ Λιου, όπου συμφώνησαν για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας, ενώ την Κυριακή, όπως είναι γνωστό, ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο CNN, παρενέβη υπέρ της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να «στύβονται» χώρες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία από τους πιστωτές τους.
Τις επόμενες ημέρες, η ελληνοαμερικανική συνεργασία παίρνει νέα διάσταση,καθώς αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο στελεχών του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υφυπουργό, αρμόδιο για την Ευρώπη και την Ευρασία, Ντάλιπ Σινγκ.
Το αμερικανικό κλιμάκιο θα ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς από στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την κατάσταση της οικονομίας και τις παραμέτρους του προβλήματος με το χρέος και θα παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση συμβουλευτική υποστήριξη, αλλά και υπηρεσίες διαμεσολάβησης στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Ο Ινδοαμερικανός οικονομολόγος Ντάλιπ Σινγκ είναι από τα ανερχόμενα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και διαχειρίσθηκε, για λογαριασμό της Ουάσιγκτον, τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το 2011, μετά από επιτυχημένη θητεία στην κορυφαία επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του τομέα διεθνών κεφαλαιαγορών, συμβουλεύοντας τα ανώτερα στελέχη του υπουργείου, αλλά και τον πρόεδρο Ομπάμα.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η αποστολή του αμερικανικού κλιμακίου στην Αθήνα δείχνει τη διάθεση της διοίκησης Ομπάμα να παρακολουθήσει αυτή την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης από πολύ κοντά και να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις, κάτι που αντανακλά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τον αντίκτυπο ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το θέμα της Ελλάδας, παρότι τυπικά δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών, αναμένεται ότι θα είναι βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Αμερικανού προέδρου, στη συνάντηση που θα έχουν την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, για την προετοιμασία της επόμενης συνόδου των ηγετών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων κρατών (G7).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου