Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Να τι έγινε προχθές… και να τι θα γίνει σε λίγο.


Λοιπόν να σας πω εγώ τι έγινε σήμερα και εχθές.

Ο Βαρουφάκης χειρίστηκε την συνάντηση με τον Ολλανδό σαν δωδεκάχρονος. 
(τελεσίγραφο που απλά ΔΕΝ λέγεται σε closing statements - και δη από πολιτικό ξεβράκωτης χώρας).
Ο εκνευρισμένος Ολλανδός όπως έφευγε του είπε κάτι σε "η Ελλάδα μόλις αυτοκτόνησε", και φεύγοντας από εκεί άρχισαν τα τηλέφωνα στον Τσίπρα.
Ο Βαρουφάκης συνειδητοποίησε γρήγορα τι είπε, και μετά...

 στην συνέντευξη του BBC άρχισε τα "χαθήκαμε στην μετάφραση" και λοιπές αηδίες για να μαζέψει τα πράγματα όπως-όπως.
Μάλιστα έδωσε ρεσιτάλ φίλο-γερμανισμού αναφέροντας ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε γράψει και άρθρο όπου διατείνονταν ότι οι Γερμανοί πρέπει να ηγηθούν της Ευρώπης (sic)…
Ακολούθησαν δηλώσεις των χωρών του Νότου (που επίσης βιώνουν κρίση, και ενώ δανείζονται με 9% μας δανείζουν με 1%) ο οποίοι μας θύμισαν σε έντονο τόνο ότι τα δάνεια που λέμε να κουρέψουμε, τα πήραμε και από αυτούς, και ότι δεν θα μας αφήσουν να τα κάνουμε λούσιμο/κούρεμα/ανταύγειες....
Αρα πάει η συμμαχία των χωρών του Νότου και τα περί οργάνωσης "διάσκεψης χρέους" αποδείχθηκαν όνειρα θερινής νυκτός νεαρού πρωθυπουργού....
Αμέσως μετά (σύμφωνα με δημοσιογράφους που δεν παίζουν στα mainstream media) και κατά το βράδάκι ο Τσίπρας έλαβε τηλέφωνο από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μαρτιν Σούλτς μέσα από το εστιατόριο που έγινε το δείπνο Ολάντ και Μέρκελ (με κύριο πιάτο την Ελλάδα βεβαίως-βεβαίως).
Ο Σούλτς είπε στον Αλέξη ότι επειδή η χώρα μας επισήμως δήλωσε ότι δεν θα τηρήσει τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της, ο Ντράγκι υποχρεούται άμεσα να κάνει hold στον ELA (του οποίου τα προβλεπόμενα ενδέχεται ήδη να έχουμε ξεπεράσει).
Σε ελεύθερη μετάφραση του είπαν ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν πια τράπεζες και ΑΤΜ στην χώρα.
Επίσης του είπαν ότι την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου θα γίνει έκτακτο eurogroup για να αποφασίσει την λήξη (η ανανέωση) της ούτως η άλλως έκτακτης συμφωνίας στήριξης της ΤΤΕ από τον ELA.
Δηλαδή του εξήγησαν ότι δεν έχει ούτε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου όπως ίσως νόμιζε... ενώ του έβαλαν σφαίρες στο πιστόλι με το οποίο έπαιζε τόσες μέρες ρώσικη ρουλέτα.
Έτσι με αυτά και αυτά οι Ευρωπαίοι ξαναπήραν στα χέρια τους το timeframe της διαπραγμάτευσης (γιατί όλα τα άλλα τα άλλα ατού στην διαπραγμάτευση τα είχαν ούτως η άλλως....) που νόμιζε ότι είχε κλέψει ο Αλέξης.
Αποτέλεσμα ήταν ότι ο Τσίπρας κατά τις 04:00 πρωινή πήρε πανικόβλητος ο ΙΔΙΟΣ τηλέφωνο τον Ντράγκι να δει αν όλα αυτά ισχύουν και για να προσπαθήσει να μαζέψει ότι μπορεί από τα κομμάτια.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Τσίπρας βγήκε σήμερα και είπε ότι θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες και θα πληρώσουμε σαν καλά παιδιά και εις πλήρες ΔΝΤ, ΕΚΤ και διακρατικά δάνεια.
Ταυτόχρονα ο Βαρουφάκης έφυγε εκτάκτως για Παρίσι, και έστειλε SOS στις ΗΠΑ, να μεσολαβήσουν μπας και η κατάσταση αποκλιμακωθεί.
Δυστυχώς όμως για τον Αλεξη, αυτό δεν είναι αρκετό πια...
Οι Ευρωπαίοι έχουν φάει πολύ κουτόχορτο lately, οπότε του είπαν να πάει να τα πει (και να τα υπογράψει) επίσημα στο eurogroup της Τετάρτης αλλιώς τραβάνε άμεσα το χαλί και την Πέμπτη τα ΑΤΜ θα είναι κλειστά....
Αρα τώρα ο Αλέξης πρέπει να επιλέξει αν θα κάνει την τεράστια κωλοτούμπα και θα δεχθεί να μπει σε πρόγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου (και να το υπογράψει φαρδιά - πλατιά, η αν θα ξεκινήσει την θητεία του ως πρωθυπουργός με την χρεοκοπία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ενδεχομένως και του Ελληνικού Δημοσίου. (θα θυμάστε ότι για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στους επόμενους 2-3 μήνες περιμένει ότι οι τράπεζες θα αγοράσουν ομόλογα Ελληνικού δημοσίου με την ελάχιστη ρευστότητα που -τελικά φαίνεται ότι ΔΕΝ- έχουν... σωστά;)
Σε πέντε μέρες λοιπόν πιστεύω ότι θα έχουμε καταλάβει απολύτως τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, αλλά με ασφάλεια μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα πιθανά σενάρια είναι μόνο δύο:
1) ο Τσίπρας θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει, θα περάσει σε DT ότι μεταρρυθμίσεις δεν πέρασαν οι κρατιστές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα πάει και στην φυλακή μερικούς Σαμαροβενιζέλους και Γιωργάκηδες (για να δει και ο λαός λίγο αίμα), ή
2) εναλλακτικά θα φύγει με ελικόπτερο
(με δημοψήφισμα η χωρίς) αφού πρώτα η χώρα έχει ήδη γίνει η Βενεζουέλα της Ευρώπης.

Πάντως στην περίπτωση 1) παραπάνω, o Αλέξης θα παραμείνει πολλά χρόνια πρωθυπουργός...



John Nikolaidis
Facebook
orthografos

Δεν υπάρχουν σχόλια: