Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ευρωπαϊκή περιοδεία για πολιτική λύση του χρέους

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για μια νέα πορεία στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε σήμερα από την Κύπρο ευρωπαϊκή περιοδεία αναζητώντας πολιτική λύση στο θέμα του χρέους. 

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση...


«Είναι το πρώτο μου επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι είναι η Κύπρος. Η Κύπρος έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για μας τους Έλληνες, είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας ανά πάσα στιγμή. Αλλά και για τη νέα κυβέρνηση η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα», είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Κοινές δηλώσεις Αλ. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη
Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους Barbaros», τόνισε, «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».
Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο B'.
REUTERS / Yiannis Kourtoglou
Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχει συνομιλίαμε τον πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στη συνέχεια θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Γιούνκερ την Τετάρτη
Επόμενος σταθμός, την Τρίτη, η Ρώμη, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του. Ο Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργός μιας από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκεται σε αδύναμη θέση αναφορικά με το χρέος της, έχει μιλήσει με θετικά λόγια για την ανάγκη εγκατάλειψης της λιτότητας.
Αποφασιστικής σημασίας φαίνεται πως θα είναι η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ την Τετάρτη, σύμφωνα και με όσα διέρρευσαν χθες και μεταδόθηκαν από γερμανικές εφημερίδες.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», με αποκλειστικό ρεπορτάζ που ανέβασε στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει πως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα, κάτι με το οποίο συμφωνεί και το Βερολίνο.
Πηγές του περιβάλλοντος του κ. Γιούνκερ υποστηρίζουν πως το σχέδιο προβλέπει πως στο μέλλον θα τίθενται στην Ελλάδα γενικοί οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι, κάτι που έχει και την έγκριση του Βερολίνου. Ολα αυτά όμως, με την υποσημείωση πως η Ελλάδα θα δεσμευτεί να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες, πράγμα που σημαίνει πως και η Αθήνα πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις.
Ενα άλλο αποκλειστικό ρεπορτάζ οικονομικής εφημερίδας, αυτήν τη φορά της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», επικαλείται και πάλι κύκλους του περιβάλλοντος Γιούνκερ και υποστηρίζει πως υπάρχει έκτακτο σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Τελευταίος «σταθμός» το Παρίσι
Στην Πόλη του Φωτός ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, με το κλίμα να είναι θετικό μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μισέλ Σαπέν.
Επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να διεξαγάγει ήδη την πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είχε πραγματοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: