Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Σχέδιο επαναγοράς ελληνικού χρέους



Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) πρότεινε σήμερα την εφαρμογή ενός σχεδίου επαναγοράς χρέους για ελληνικά ομόλογα, που θα μπορούσε να συμπληρώσει την ανακύκλωση ελληνικού χρέους .
Το IIF, ένα γκρουπ που αντιπροσωπεύει πάνω από 400 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάλεσε ...
επίσης τις «αρχές» να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Η ανακοίνωση
"To διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου δεσμεύεται να συνεργαστεί με τα μέλη του και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις κυβερνήσεις και τις ελληνικές αρχές προκειμένου να υπάρξει σημαντική ταμειακή ενίσχυση της Ελλάδας και να διαμορφωθεί το έδαφος για ένα περισσότερο βιώσιμο χρέος.
Τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική, διαφανή και ευρεία προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, δεδομένου των εξαιρετικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη έγκριση από την ελληνική Βουλή του ενισχυμένου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και του εφαρμοστικού νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Ενώ η Ελλάδα προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμης σημασίας οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τα οφέλη μιας σταθερής προόδου από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιτρέψουν στις τράπεζες να ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την εκ παραλλήλου χρηματοδότηση των επίσημων φορέων και την στήριξη της ρευστότητας και θα βασιστεί σε έναν μικρό αριθμό επιλογών.
Αυτές οι επιλογές θα περιλαμβάνουν μετακύλιση ή παράταση της λήξης (των ομολόγων) και επανεπένδυση των απαιτήσεων των δανειστών σε μακράς διάρκειας εργαλεία με εγγύηση του κεφαλαίου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πιθανές προτάσεις επαναγοράς χρέους, που μαζί με τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή θα αρχίσουν να μειώνουν τον όγκο του χρέους και θα συμβάλουν στο να ανοίξει ο δρόμος για να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του.
Οι λεπτομέρειες αυτών των επιλογών βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση και θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο, με στόχο της παροχή σημαντικής ταμειακής ενίσχυσης στην Ελλάδα το διάστημα 2012-2014 στην βάση μιας ευρείας βάσης εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, υπό την αίρεση των οικονομικών και νομικών εκθέσεων ανεξάρτητων ινστιτούτων. Επιπλέον, θα εξεταστούν οι τεχνικές επαναγοράς.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ελλάδας, καθώς και στην στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: