Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

"Τα πακέτα σωτηρίας της Ελλάδας τη σπρώχνουν στη χρεοκοπία" δήλωσε ο πρ. Επικεφαλής της Bundesbank

Πληθαίνουν οι φωνές όσων προτείνουν μια «συνολική διευθέτηση» του ελληνικού χρέους προειδοποιώντας ότι οι λύσεις των αλλεπάλληλων «πακέτων σωτηρίας» οδηγούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και την ευρωζώνη σε διάλυση. 
Αυτή τη φορά ήταν ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Αξελ Βέμπερ ο οποίος με συνέντευξη του στη Wall Street Journal (WSJ) τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης ολόκληρου του ελληνικού χρέους. ..
«Σε τελική ανάλυση η επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους θα πρέπει να αντιμετωπίσει το συσσωρευμένο, απλήρωτο ποσό του χρέους και ως προς αυτό υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο πολύ συγκεκριμένες λύσεις: είτε κήρυξη πτώχευσης, είτε μερική διαγραφή, είτε εγγύηση για το σύνολο του απλήρωτου χρέους»
τονίζει ο γερμανός οικονομολόγος και τραπεζίτης.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν με ποια λύση θα πορευτούν όμως η τρέχουσα αποσπασματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας οδηγεί αναπόφευκτα στην τελευταία λύση (της συνολικής εγγύησης του χρέους)»
εκτιμά ο Βέμπερ.«Σε κάποια στιγμή θα πρέπει να διαγράψεις ζημιές και να επανεκκινήσεις το σύστημα»δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βέμπερ επικαλούμενος το προηγούμενο της διάσωσης των τραπεζών κατά την πρόσφατη κρίση οπότε εφαρμόστηκε μαζικά η διαγραφή χρεών προκειμένου να αναστηλωθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και δεν προκλήθηκε από το κοινό νόμισμα προβλέποντας ότι θα απαιτηθούν ίσως περισσότερα από 30 χρόνια για την επίλυσή του και όχι τρία έως πέντε έτη όπως δηλώνουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Πρόκειται για ένα βαθύ, δημοσιονομικό και δομικό πρόβλημα το οποίο πιθανότατα θα χρειαστεί έναν ορίζοντα πέραν της 30ετίας για να επιλυθεί. Τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για να επιλύσει αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθιά και δεν επαρκούν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρευστότητας» δηλώνει στη WSJ.

Σημειώνεται ότι ο Αξελ Βέμπερ υπήρξε ως πρόεδρος της Bundesbank υπέρμαχος μιας«σκληρής στάσης» προς την Ελλάδα καθώς είχε επανειλημμένως ταχθεί κατά της διάσωσης της Ελλάδας με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Στις αρχές του 2010, πριν ακόμα συμφωνηθεί το δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ ο Βέμπερ δήλωνε ότι «η διάσωση ενός μέλους της ευρωζώνης θα ήταν αντιπαραγωγική και πολιτικά ανεφάρμοστη» καθώς θα έδινε λάθος παράδειγμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και θα συνιστούσε αδικία για τους φορολογούμενους άλλων κρατών. Όμως και στα τέλη του περασμένου χρόνου, όταν η ΕΕ επρόκειτο να λάβει απόφαση για την παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία, ο γερμανός τραπεζίτης επαναλάμβανε ότι «το ελληνικό δάνειο θα πρέπει να αποτελέσει μόνο μια εξαίρεση».

Εν ολίγοις υπήρξε μέχρι και την παραίτησή του από την «ενεργό δράση» (τον περασμένο Απρίλιο) ένας από τους εισηγητές της «αποσπασματικής προσέγγισης» του προβλήματος χρέους την οποία σήμερα αποκηρύσσει. Ο 54χρονος Γερμανός διδάσκει πλέον στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και κατά δήλωσή του δεν ενδιαφέρεται, προς το παρόν, να επιστρέψει σε κάποια διοικητική θέση στη γενέτειρα του.
http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/65019.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: