Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Ανίκανοι να πράξουν το αυτονόητο

Ενώ η Ελληνική πολιτική ζωή και η ελληνική κοινωνία βρίσκονται στο σημείο μηδέν εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου  Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας από τη Βουλή, τα νέα από την Ευρώπη δείχνουν ότι υπάρχει αισιοδοξία για μαζική συμμετοχή των ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Οι εναλλακτικές προτάσεις προβλέπουν είτε επανεπένδυση του 50% του συνολικού ποσού για ...30 χρόνια με επιτόκιο κάτω του 4% είτε εθελοντική ανανέωση για διάρκεια 5 ετών όλων των ομολόγων που λήγουν στη διάρκεια των επομένων 3 ετών.
Οι ειδήσεις από Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο δείχνουν ότι οι εταίροι μας ανησυχούν όσο και εμείς για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας.
Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δυνατότητες διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή ενός προγράμματος ρεαλιστικού ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικά αποδεκτού, έτσι ώστε να είναι εφαρμόσιμο στην πράξη.
Δυστυχώς, το φως που διαφαίνεται από την Ευρώπη συνδυάζεται με σκοτάδι στις δυνατότητες που εμφανίζει αυτή τη στιγμή η χώρα για μια αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης της κρίσης.
Η κυβέρνηση ούτε μετά τον ανασχηματισμό δείχνει να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης υπέρ των συμφερόντων της χώρας.
Επιμένει στην προπαγάνδα «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», οδηγούμενη με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο που θα το πληρώσει ακριβά η ελληνική κοινωνία.
Είναι φανερό ότι εδώ που φτάσαμε η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό. Εκείνος θα δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης και της επαναδιαπραγμάτευσης σε μια βάση που θα δίνει ελπίδα στην Ελλάδα και εγγυήσεις στους εταίρους μας ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.
Βασική προϋπόθεση, βέβαια, να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν δανειολήπτες και να συμπεριφερθούμε σαν χώρα μέλος της Ε.Ε. που απευθύνεται στους εταίρους της.


http://www.politis-gr.com/?p=18354 
politika-gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: