Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Σενάριο σωτηρίας… χωρίς το Μεσοπρόθεσμο


Το πρακτορείο «Reuters» ήρθε και πάλι σε ρόλο… ιππικού, να διαδώσει «καλά νέα» για την Ελλάδα, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και στη συνέχεια ο εφαρμοστικός νόμος.

Σύμφωνα με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εταίροι και δανειστές δεν θα έδιναν την έγκρισή τους για την ...εκταμίευση της 5ης δόσης. 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλιστα είχε σπεύσει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πολίτες ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα λειτουργούσε ως ντόμινο για την υπόλοιπη ευρωζώνη, και δεν θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ευρώ, παρά μόνο… της Ελλάδας.
Σήμερα ωστόσο, το «Reuters» έρχεται να δείξει έναν… τρίτο δρόμο. Υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τις τελευταίες μέρες σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο δεν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το «plan B’» προβλέπει την κάλυψη της χρηματοδότησης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνιστά η 5η δόση, από κάποια άλλη, «τρίτη πλευρά», που μέχρι σήμερα δεν έχει περιληφθεί στους υπολογισμούς που γίνονται. 
Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε στο «Reuters» ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη και σε εκείνη την ακραία περίπτωση, να μην βρεθεί κάποια τράπεζα ή διεθνής οργανισμός, που θα προθυμοποιηθεί να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: