Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Επιμήκυνση αλα γαλλικά σημαίνει μονόδρομος προς την καταστροφή ολόκληρων γενεών...

Μετέφεραν το παιχνίδι στην Γαλλία και αυτή το πήρε στα σοβαρά.
Το... πεφωτισμένο έτσι σχέδιό τους για μια γενναιόδωρη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που προωθείται με θέρμη απο τους Γάλλους τραπεζίτες, αν έχει ενδιαφέρον αυτό αφορά τους τρόπους που μετέρχεται η «Αγορά» για να εξασφαλίσει τα χρήματα των τοκογλύφων και όχι την ανάπτυξη του οφειλέτη. (ο λόγος που ο Αργεντίνος πρόεδρος πέταξε έξω από την χώρα του το ΔΝΤ) ..    
Το ερωτεύθηκαν δε τόσο που έβαλαν τον Σαρκοζί να το προωθήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά ως κοινός λαϊκατζής.
Θα σας το εξηγήσω εν ολίγοις. 
Οι Γάλλοι τραπεζίτες, «καίγονται» να κλείσει γρήγορα το ελληνικό «μέτωπο», αφού η συνολική τους έκθεση στην Ελλάδα ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ και απειλεί να τις τινάξει στον αέρα, σε περίπτωση ...«ατυχήματος».
Πρόκειται για ένα «υβρίδιο», που συνδυάζει στοιχεία της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», για την αναχρηματοδότηση των θυγατρικών των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών στην Αν. Ευρώπη και του σχεδίου Brady, (χτυπήστε το όνομα να διαπιστώσετε τι ακριβώς μας περιμένει) με το οποίο ξεπέρασαν οι λατινομερικανικές χώρες την κρίση χρέους της δεκαετίας του ’80, εκδίδοντας νέα ομόλογα με εγγύηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση των Γάλλων τραπεζιτών, όταν θα λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι το 2014 (υπολογίζεται ότι αυτά τα ομόλογα έχουν ονομαστική αξία 100 δισ. ευρώ), οι τράπεζες που θα πάρουν μέρος στο σχέδιο θα παίρνουν πίσω το κεφάλαιό τους και θα κρατούν το 30%.

Το 50% θα το δανείζουν εκ νέου στην Ελλάδα, (τα μισά ακριβώς η τοκογλυφική αλητεία) παίρνοντας ομόλογα 30ετούς διάρκειας, (κρύβουν τεράστια κόστη για το Ελληνικό δημόσιο γιατί ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι στη διάρκεια των 30 χρόνων αυτά τα ομόλογα θα πληρώνουν 5% ετησίως, μόνο από τους τόκους η επιβάρυνση του θα είναι μιάμισυ φορά πάνω από την αξία του δανείου) με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της χώρας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (4,8%). 
Σε αυτό το επιτόκιο θα προστίθεται ένα «μπόνους», ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης που θα εμφανίσει την επόμενη 30ετία η ελληνική οικονομία (όσο καλύτερη η ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερο το κουπόνι των ομολόγων).

Το 20% του κεφαλαίου οι τραπεζίτες προτείνουν να τοποθετείται σε ειδικά ομόλογα που θα εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για να δανείζει την Ελλάδα, αλλά και σε ένα νέο ειδικό ταμείο, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» ελληνικά ομόλογα από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ασαφές είναι αν το EFSF θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει εγγυήσεις για αυτά τα νέα δάνεια που θα χορηγήσει, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, ώστε να καλύπτεται έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πρόταση που περιορίζει τους κινδύνους για τις τράπεζες, αλλά κρύβει επαχθείς επιβαρύνσεις για το Ελληνικό Δημόσιο:

Οι τράπεζες παίρνουν «ζεστό» χρήμα για το 30% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ενώ εξασφαλίζουν άλλο 20% της επένδυσής τους μέσω του EFSF και επιπλέον τους δίνεται η δυνατότητα να «ξεφορτώσουν» ελληνικά ομόλογα στο νέο ταμείου που θα συσταθεί.

Έτσι, ακόμη και αν χρειασθεί το 2013 να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, οι τράπεζες θα έχουν εξασφαλίσει το 50% των κεφαλαίων τους, ό,τι και αν συμβεί. 
Δηλαδή όλο το κεφάλαιό τους επειδή αυτή είναι περίπου και η σημερινή αξία των ομολόγων στην αγορά. (δανείζουν κατ' ουσία πενήντα αλλά τους επιστρέφονται εκατό!)
 
Όμως, το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί πιθανότατα να προσφέρει εξασφαλίσεις, κάτι που ως τώρα ο πρωθυπουργός έχει αρνηθεί να προσφέρει, χαρακτηρίζοντας ως ταπεινωτική αυτή την απαίτηση ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων του Βορρά.

Αν αυτή η διευθέτηση οδηγήσει τους οίκους να κατεβάσουν την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε κατηγορία χρεοκοπίας, που θα τα καταστήσει μη αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αναχρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο γαλλικό σχέδιο, εκτός αν έχουν τη διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι τα ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά ανεξαρτήτως αξιολόγησης.

ΚΑΙ ΤΑ «ΣΑ» «ΜΑ» ΚΑΙ ΤΑ «ΜΑ» «ΜΑΣΑ» ΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


http://klydonas.blogspot.com/2011/06/blog-post_8137.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: