Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Νέα αυστηρά μέτρα θα ζητήσει το Ecofin...

Στο μικροσκόπιο του Ecofin που συνεδριάζει τη Δευτέρα, θα τεθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσουν πρόσθετο πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί το δραματικό έλλειμμα της χώρας μας, ενώ η έκθεση προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση από 1,2 έως 1,7%, σε αντίθεση με τους τεχνοκράτες που προβλέπουν ύφεση από 2 έως 4% για το 2010.
Να σημειωθεί ότι το 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%.
Λιγότερα από τα προσδοκώμενα τα έσοδα του Φεβρουαρίου.
Το Φεβρουάριο, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι στόχου για 9%.
Στο πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά 7,9% (9,9% τον Ιανουάριο), ενώ τον Ιανουάριο δαπανήθηκε το 5,5% των ετήσιων δημοσίων δαπανών.
Από τη μία οι απεργίες των εφοριακών και από την άλλη τα περιορισμένα έσοδα των επιχειρήσεων, που βλέπουν να βαίνουν μειούμενα τους ...
επόμενους μήνες, καθώς:
*η αύξηση του πληθωρισμού στο 2,8%
*η αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα- από 15/3
*η αύξηση του ΦΠΑ και στα καύσιμα - από 15/3
*η αύξηση της δράσης των κερδοσκόπων
*το αυξημένο, λοιπόν, κόστος ζωής
*η αύξηση των λουκέτων και κατά συνέπεια της ανεργίας,

...οδηγούν τους επιχειρηματίες που ακόμα "αντέχουν" σε περιορισμό αν όχι "κατάργηση" των καταβολών σε ΦΠΑ και ασφαλιστικά Ταμεία.
Άρα, σύμφωνα με παράγοντες του εμπορίου, που ήρθε σε επαφή το nooz.gr, το κλίμα αναμένεται να βαρύνει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.
Ετσι, η μη συγκέντρωση των κρατικών εσόδων, με μαθηματική ακρίβεια, θα "πετάξει έξω" το ΠΣΑ, άρα τα νέα πρόσθετα μέτρα και ειδικότερα διαρθρωτικού χαρακτήρα, είναι καθοδόν και μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα θα μας προϊδεάσουν για αυτά.
«Η θηλεία είναι ακόμα στο λαιμό μας και η ασφυξία καραδοκεί. Μετά το δανεισμό μας το Μάιο, το σπρέντ θα πέσει και η ανάκαμψη θα έρθει από τις εξαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Flash 96. «Το ασφαλιστικό είναι εξίσου σοβαρό με το δημοσιονομικό και μάλιστα ένα ακόμα σοβαρό πακέτο αλλαγών είναι το διαρθρωτικό. Τώρα είναι η ευκαιρία μας», τόνισε χαρακτηριστικά
Γιώτα Ηλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: