Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Nα φύγουμε από τα πρωτοσέλιδα!

Η ερώτηση είναι συνηθισμένη. 
Το ίδιο και η απάντηση για όποιον μιλά σε άτομα που δουλεύουν σε dealing room ελληνικών και όχι μόνο τραπεζών.
Ερώτηση: Πότε θα δούμε άσπρη μέρα;
Απάντηση: Όταν σταματήσουμε να είμαστε πρωτοσέλιδο στους Financial Times.
Ακόμη και οι βετεράνοι της τραπεζικής που έζησαν τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών δυσκολεύονται να θυμηθούν άλλη περίοδο που η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι αυτή η προβολή δεν έχει κάνει καθόλου καλό στη χώρα.
Τουναντίον έχει επιδεινώσει το πρόβλημα γιατί το έχει διογκώσει τόσο πολύ με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την διαχείρισή του.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ΜΜΕ, ελληνικά και ξένα, κάνουν την δουλειά τους.
Αλλά καλά και άλλα όχι. Αλλα υπερβάλλοντας κι άλλα όχι.

Είναι όμως σαφές ότι αρκετά από αυτά που μεταφέρθηκαν προς τα έξω και έγιναν αντικείμενο συζητήσεων, σχολιασμού κ.τ.λ. συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου. Γιατί; 
 Πολύ απλά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κατανοούσαν τις επιπτώσεις που θα είχαν τα λεγόμενά τους στις αγορές. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά.
Ο αντιπρόεδρος της ...
κυβέρνησης κ. Πάγκαλος απαντά σε προκλητικά σχόλια και πρωτοσέλιδα γερμανικών περιοδικών, ξαναθέτοντας θέμα γερμανικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές του Β! Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάποιος μας υπενθύμισε ότι το είχε ξανακάνει όταν ήταν υπουργός εξωτερικών την προηγούμενη δεκαετία, προκαλώντας την μήνη των γερμανών.
Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Mail την επομένη τα έλεγε όλα: Η Ελλάδα κατηγορεί την νατσιστική Γερμανία για την κρίση της.
Ποιόν ωφέλησε η διαιώνιση της κόντρας με τους γερμανούς που έδωσε πάτημα στους έλληνες πατριώτες να ξεφουλκίσουν;
Σίγουρα όχι την Ελλάδα και τον λαό της που χρειάζεται να δανεισθεί μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να χρηματοδοτεί το έλλειμμα του προυπολογισμού και να αναχρηματοδοτεί τα ομόλογα και τα έντοκα που λήγουν.
Ερχεται μετά ο κ. Παπουτσής, ο οποίος έχει ψηφισθεί ως ο χειρότερος ευρωπαίος επίτροπος κατά την διάρκεια της θητείας του και επιτίθεται στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη στη Βουλή την ώρα που ο πρωθυπουργός ήταν στο Βερολίνο.
Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω περιστατικά.
Όμως, ακόμη και άνθρωποι που καταλαβαίνουν από αγορές κάνουν λάθη.
Επικοινωνιακά λάθη.
Πως;
Πρώτον, τροφοδοτώντας με ειδήσεις τα ΜΜΕ, κυρίως τα ξένα, που είναι πεινασμένα για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει στο προσκύνιο.
Δεύτερον, δημιουργώντας σύγχυση που δίνει την εντύπωση στους τρίτους ότι δεν γνωρίζει η αριστερά, τι ποιεί η δεξιά.
Νομίζουμε ότι τα στελέχη των dealing roοm έχουν δίκιο ότι η Ελλάδα δεν θα δει άσπρη μέρα αν δεν σταματήσει να είναι πρωτοσέλιδο στους FT, την Wall Street Journal κι αλλού λόγω αρνητικών ειδήσεων.
Οπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει λέει ο λαός κι έχει δίκιο. Θα ήταν καλύτερα για όλους αν η κυβέρνηση το ενστερνιζόταν επίσης και επιπλέον τα λίγα κοκόρια κατανοούσαν όχι μόνο πως δουλεύει η πολιτική αλλά και οι αγορές.

Υ.Γ.:Διαβάστε και τα δικά μας σχετικά άρθρα στην παρακάτω ανάρτηση μας:
         http://emprosdrama.blogspot.com/2010/02/blog-post_4383.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: