Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Απόλυτη ικανοποίηση Παπανδρέου από Obama


Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς -όπως είπε- όχι μόνο βρήκε κατανόηση σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, αλλά εξασφάλισε και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας "ψήφο εμπιστοσύνης" για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και  επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου -στο προσεχές μέλλον- στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ Παπανδρέου, της στήριξης Ομπάμα έτυχε και η πρωτοβουλία για τη μάχη κατά της κερδοσκοπίας που έχει αναληφθεί από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Γαλλίας Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ Παπανδρέου οι Ην Πολιτείες θα εκδηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην κατεύθυνση αυτή στην επικείμενη συνάντηση των 20 πιο...
ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών
O κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να  προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Για το Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τη στήριξη του στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια καθώς και την ανάγκη  αποστολής μηνύματος προς την Άγκυρα.
Ακόμη ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε στον Μπαράκ Ομπάμα τις πρωτοβουλίες της Αθήνας για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, καθώς και τη βούληση της κυβέρνησης να επιλυθούν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον υπ Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ενώ επισκέφθηκε το Κογκρέσο, όπου είχε συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ.

Την αμέριστη πολιτική του στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο Λευκό Οίκο. "Ο λαός της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει, στο πρόσωπο των ΗΠΑ, ένα φίλο και σύμμαχο, τόσο στις δύσκολες όσο και στις καλές στιγμές", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές στην έννοια φιλότιμο, την οποία μάλιστα πρόφερε στα Ελληνικά, επισημαίνοντας ότι αυτή η έννοια αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική συνείδηση.
Επιπλέον, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά το πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλει για την επανένωση της Κύπρου, για τις πρωτοβουλίες του για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και για τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η κατάργηση της βίζας θα ενισχύσει τους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς, ανάμεσα στους δύο λαούς.
Ακόμη επαίνεσε το ρόλο του Αρχιεπισκόπου Β. Αμερικής, Δημήτριου, στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφώνησε, στα ελληνικά: "Ζήτω η Ελλάς".
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από τη μεριά του, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για την πολιτική του στήριξη για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα των Ελλήνων ομογενών.
"Η ελληνική κυβέρνηση πράττει τα δέοντα, με αυτοπεποίθηση, για την ανάταξη της οικονομίας και την προώθηση σημαντικών θεσμικών αλλαγών", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσε: "Στηρίζουμε τη βούλησή σας να προωθήσετε και να μεταδώσετε τις αξίες της ελευθερίας της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας παγκοσμίως και τις προσπάθειές σας για την επανένωση της Κύπρου και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δήλωσε: " Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενοποιήθηκε πρώτα σε δημοσιονομικό επίπεδο και μετά σε οικονομικό και πολιτικό".
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας είναι ευοίωνες, γεγονός που όπως τονίζει είναι θετικό για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε δε ότι είναι πολύ σημαντική η επιρροή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην συντομότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
"Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω. Ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν εξαιρετική δουλειά, κάτω από δύσκολες συνθήκες", κατέληξε ο κ. Κλίντον.
Αθήνα 9,84 

Εκφώνηση είδησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: