Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Βέρνερ Λάνγκεν είναι φανατικός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Παραδέχεται ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν ήταν ο μοναδικός παραβάτης του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ ασκεί αυστηρή κριτική ακόμα και στη Γερμανία:
«Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτουργεί, γιατί οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους υπουργούς Οικονομικών.
Δηλαδή από τα ίδια τα κράτη-μέλη, τα οποία προ ετών είχαν διαπράξει ένα προπατορικό αμάρτημα, επιτρέποντας στη Γαλλία και στη Γερμανία να αποφύγουν με διάφορα κόλπα τη διαδικασία επιτήρησης.
Μετά από αυτό, όπως είναι φυσικό, οι μικρές χώρες σκέφτονται ότι δεν έχουν λόγο να τηρήσουν τους κανόνες, αφού δεν τους τηρούν ούτε οι μεγάλες χώρες».
«Δεν ευθύνονται οι κερδοσκόποι…»
"Ο Γερμανός ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι τα όποια μέτρα δεν πρέπει να αποφασίζονται στο πολιτικό παζάρι του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά από την ίδια την Κομισιόν, όπως... άλλωστε συμβαίνει ήδη στην πολιτική ανταγωνισμού. Προτείνει επίσης αυστηρή νομοθεσία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά δεν δέχεται την άποψη ότι για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ευθύνονται οι κερδοσκόποι:
«Η κερδοσκοπία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων, αυτό είναι σαφές. Οι κερδοσκόποι δραστηριοποιούνται μόνον εκεί που διαβλέπουν χρεοκοπία. Οπότε θα έλεγα ότι η κερδοσκοπία δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα».
Που οφείλονται τα προβλήματα της Ελλάδας;
Παρόμοια άποψη εξέφρασε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου με ασυνήθιστη σαφήνεια και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανού επικεφαλής της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» Λόταρ Μπίσκυ για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα:
.«Να είμαστε σαφείς: τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται σε κερδοσκοπία, αλλά κυρίως σε υπέρβαση δαπανών, σε μή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, σε υπερβολικό χρέος. Φυσικά μετά από όλα αυτά μπορεί όντως οι κερδοσκόποι να κινήθηκαν εναντίον αυτής της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μη εφαρμόσιμες οι προτάσεις
Πάντως ο Λόταρ Μπίσκυ ασκεί κριτική στην Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες, αλλά και οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, εξαντλούνται σε ευχολόγια ή θεωρητικές προτάσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά και αλληλοσυγκρούονται:
«Υπάρχει βέβαια κινητικότητα, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση βλέπουμε κινητικότητα, αλλά δεν βλέπουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα» δηλώνει ο Λόταρ Μπίσκυ στην Deutsche Welle. «Λέμε ότι θέλουμε να απαγορεύσουμε κάποια πράγματα, αλλά όχι τελείως ή μάλλον μόνο εν μέρει και όχι εξ΄ολοκλήρου. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει μία πρόταση, η καγκελάριος τον επικρίνει, ενώ η κεντρική τράπεζα επικρίνει και τους δύο. Τελικά οι απλοί πολίτες παρακολουθούν μία παρτίδα πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, από την οποία οι ίδιοι βγαίνουν χαμένοι...»
«Ας μην πυροβολούμε την Ελλάδα...»
Για την Ελλάδα το κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί στις Βρυξέλλες μετά το πρόσφατο πακέτο μέτρων. Παρ΄όλ΄αυτά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος έστειλε ενημερωτική επιστολή σε όλους τους ευρωβουλευτές με τον εύγλωττο τίτλο: «Ας μην πυροβολούμε την Ελλάδα...»:
«Πρώτα πρώτα ήταν μια σκέψη που ωρίμαζε όλον αυτόν τον καιρό μέσα μου. Βλέπω επίσης ότι ξεκίνησαν με αφορμή την Ελλάδα όλες εκείνες οι συζητήσεις για το ότι χρειαζόμαστε όχι μόνο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και μία πολιτική να το στηρίζει, άρα μεγαλύτερη ενοποίηση. Νομίζω λοιπόν ότι αν η Ελλάδα μέσα από τα προβλήματά της έχει βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι πολύ άδικο κάποιοι να την πυροβολούν» υποστηρίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
DW
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου