Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ο Παπανδρέου, η Ουγγαρία και το ΔΝΤ

Τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Γκόρντον Μπάιναϊ* θα συναντήσει στις 16 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντομόκος Ζόλαρ.
Ο κ. Ζόλαρ δήλωσε στο ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις και θα συζητήσουν βάσει των εμπειριών τους για τα μέσα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.
Όμως, δεδομένου ότι η Ουγγαρία – η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης – έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει εφαρμόσει όλες τις επιταγές του προκειμένου να πάρει τα χρήματα, αναρωτιέται κανείς αν ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στη χώρα, για να δει αν όντως είναι τόσο σκληρό το πρόγραμμα του ΔΝΤ όσο λέγεται.
Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε σε κουβέντα που είχε στην Ουάσιγκτον με δημοσιογράφους, η λύση του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι η πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο παραμένει στο τραπέζι…
* Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας εξέλεξε και επίσημα τον υπερκομματικό υπουργό Οικονομίας Γκόρντον Μπάιναϊ για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φέρεντς Γκιούρκσανι.
    Την απόφαση υποστήριξαν 204 βουλευτές του Κοινοβουλίου, έναντι μίας αποχής και καμίας αντίθετης ψήφου και θα έχει άμεση ισχύ.
Μετά την ψηφοφορία ο Μπάιναϊ ορκίσθηκε αμέσως πρωθυπουργός.
Την πλειοψηφία στο 385 εδρών Κοινοβούλιο απαρτίζουν οι Σοσιαλιστές (MSZP) κι οι Φιλελεύθεροι (SZDSZ), οι οποίοι και υπερψήφισαν την εποικοδομητική ψήφο εμπιστοσύνης, που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Fidesz).
      Ο Μπάιναϊ είναι μια ανεξάρτητη πολιτική φιγούρα, ένας αρκετά επιφυλακτικός, συγκρατημένος άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες σε ζητήματα οικονομίας σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.
Και όλες αυτές οι ικανότητες θα του φανούν παραπάνω από χρήσιμες αφού οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ουγγαρία ήταν εξαιρετικά έντονες.
Φιλοδοξία του νέου πρωθυπουργού είναι η αξιόπιστη αναμόρφωση της οικονομίας και η αναδόμηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μπει η χώρα στη ζώνη του ευρώ  
    Ο Μπάιναϊ δήλωσε ότι θα περικόψει κοινωνικές παροχές όπως συντάξεις και επιδόματα μητρότητας με στόχο να περιορίσει το δημόσιο χρέος από το δάνειο που είχε πάρει η χώρα τον προηγούμενο Νοέμβρη.
    Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός Γκιούρκσανι είχε υποβάλλει την παραίτησή του στις 21 Μαρτίου, καθώς δεν εξασφάλιζε την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να φέρει εις πέρας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: