Η Ισπανία βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των κερδοσκόπων αλλά και των ξένων ΜΜΕ για την οικονομική της ρευστότητα.
Πολλοί την παρομοιάζουν ως νέα Ελλάδα.
Πως αντιμετωπίζει όμως την επίθεση;
Όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός;
Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου, πρ. Βουλευτή
Μπορείτε να συγκρίνετε την αντιμετώπιση της κρίσης από δύο σοσιαλιστές πρωθυπουργούς δύο χωρών, Ελλάδας και Ισπανίας, οι οποίες είναι στο στόχαστρο των κερδοσκόπων αλλά και των Βόρειων Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Και οι δύο χώρες αποτελούν μέρος των PIGS όπως τις αποκαλούν, τις μεσογειακές χώρες οι Βόρειοι!
Αξίζει να συγκρίνουμε τις ενέργειες και τοποθετήσεις των πρωθυπουργών των δύο κρατών στην επίθεση των "κερδοσκόπων"
Ο "ανεύθυνος" Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μόλις ανέλαβε την εξουσία δήλωνε στα... ΜΜΕ τα οποία παρευρίσκοντο στις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων, πριν ξεσπάσει και φανεί η επίθεση των κερδοσκόπων!
_ Υπερδιογκώθηκε μ' εντολή το έλλειμμα μας στο 12,7% (;)
_ "Η Ελληνική οικονομία είναι υπό πτώχευση" και
_ "Για πρώτη φορά, από το 1974, κινδυνεύουν, λόγω της οικονομίας μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού"!
Και μετά ήρθε ο έρωτας και άρχισε το μεγάλο party!
Με καθημερινές δηλώσεις στα διεθνή ΜΜΕ, του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, καλλιεργούσαν την σύγχιση και εξηγούσαν την δήθεν αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο!
Πέντε μήνες στην κυβέρνηση και το μόνο μέτρο που πήραν, πριν λίγες μέρες, είναι η αύξηση του φόρου στα καύσιμα και η κερδοσκοπία των εμπόρων!
Η σημερινή κατάσταση γνωστή σ' όλους!
Αντίθετα ο "υπεύθυνος" ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε πως κάθε συζήτηση για την οικονομική ρευστότητα της Ισπανίας είναι «αδικαιολόγητη» και πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι στιβαρή.Στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ο Θαπατέρο δήλωσε πως η ισπανική οικονομία, που διέρχεται μέγιστη κρίση με πάνω από 4 εκατ. ανέργους, πρόκειται να επανέλθει «στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, ή τις αρχές του 2011».
Ο ίδιος τόνισε πως το ισπανικό δημόσιο χρέος κυμαίνεται επί του παρόντος στο 60% του ΑΕΠ, ήτοι «20 μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν φόβοι, παρά την αύξηση του ελλείμματος.
Ο Θαπατέρο τόνισε πως η αύξηση του ΦΠΑ από το 16 στο 18%, που προβλέπεται για τα μέσα του 2010-μέτρο που έχει επικρίνει δριμύτατα η αντιπολίτευση-δεν πρόκειται να εμποδίσει την πιθανή οικονομική ανάκαμψη, την οποία εκ νέου τοποθέτησε στα τέλη του τρέχοντος-αρχές του επομένου χρόνου.
Επανέλαβε πως η τρέχουσα κρίση είναι «η δριμύτερη τα τελευταία 80 χρόνια» στην Ισπανία και σε όλον τον κόσμο και πως κανένας δεν «δεν μπορούσε να την προβλέψει».
Η Ισπανία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα λιτότητας 50 δισ. ευρώ γα τρία χρόνια, με στόχο να μειώσει έως το 2013 το έλλειμμά της στο 3% από 11,4% που ήταν το 2009.
Τον Ιανουάριο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε την Ισπανία με υποβάθμιση για τα ελλείμματά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου