Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Προς Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Με αφορμή την ελληνική κρίση και αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε όλα τα μέτρα που της ζητήθηκαν, Γερμανία και Γαλλία προωθούν, χωρίς άλλη αναβολή, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. 
Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, ενώ σήμερα θα ενημερωθεί το Κολέγιο των Επιτρόπων. 
Η Κομισιόν θα καταθέσει την τελική της πρόταση μέχρι τον Ιούνιο.
Την προηγούμενη Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «ότι πρέπει να πάρουμε μαθήματα» από την ελληνική κρίση και «δεν πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε πρόταση, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ΕΝΤ».
Γρήγορα ακολούθησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ολι Ρεν που δήλωσε χθες ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση για δημιουργία του Ταμείου.
Μέχρι τον Ιούνιο
Μάλιστα, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν εξήγησε χθες ότι η Επιτροπή σκοπεύει να ...
παρουσιάσει, μέχρι τον Ιούνιο, πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου ή παρόμοιου μηχανισμού που θα έχει βασικό στόχο να προλαμβάνει κρίσεις σαν αυτή που πλήττει την Ελλάδα και κατ' επέκταση την Ευρωζώνη. «Σαφώς υπάρχει η θέληση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποκομίσουμε διδάγματα από αυτά που έγιναν (στην περίπτωση της Ελλάδας) και να πάρουμε μέτρα», είπε ο κ. Αμαντέο Αλταφάιγ. Τόνισε όμως ότι η οποιαδήποτε παροχή βοήθειας από το Ταμείο θα υπόκειται σε «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».
Ο κ. Ρεν θα ενημερώσει σήμερα τους υπόλοιπους επιτρόπους για τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ σχετικά με τη δημιουργία του ΕΝΤ. Μέχρι σήμερα η Κομισιόν δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα πάρει το Ταμείο.
Ομως το πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθεί είναι η πρόταση που θα καταθέσει η Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο για «περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και της στενής επιτήρησης των χωρών-μελών».
Δηλαδή, πρόθεση της Κομισιόν, ή ακόμη ακριβέστερα του Βερολίνου, είναι το Ταμείο να είναι ο μηχανισμός που στο μέλλον θα επιβάλει ακόμη αυστηρότερη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή θα είναι η πρωταρχική του δουλειά, να μην ξανα-υπάρξει κρίση σαν την ελληνική, και όχι να δίνει χρήματα. Οπως φαίνεται οι Γερμανοί επιθυμούν σαφώς την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας (ύψους ελλείμματος-δημόσιου χρέους).
Διακοπή χρηματοδότησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται η διακοπή χρηματοδότησης των παραβατών από το Ταμείο Συνοχής, η προσωρινή αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών ακόμη και η προσωρινή αποβολή από την Ευρωζώνη.
Η ιδέα για τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και το ΕΝΤ, είναι γαλλική και επί χρόνια το Βερολίνο αρνούνταν να την υποστηρίξει.
Το αντάλλαγμα για να δεχθούν σήμερα οι Γερμανοί τη γαλλική πρόταση για συντονισμό της οικονομικής πολιτικής είναι να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Το στοιχείο αυτό δεν θα γίνει ευχαρίστως αποδεκτό από το Παρίσι που συχνά ξεφεύγει από τους στόχους του Μάαστριχτ. Ομοίως και το Βερολίνο δεν αποδέχεται ευχαρίστως την πιθανότητα στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης να τού υπαγορεύουν οι εταίροι του τη γενικότερη οικονομική πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει.
www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Την πρόταση που είχε υποβάλει στις 17 Φεβρουαρίου για ίδρυση ΕΝΤ, επανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαμστάκτος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Επίτροπος Ολι Ρεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη συγκρότησης μίας πολιτικά κατευθυνόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπαστάμκος ανέφερε ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης βαρύνει αναμφίβολα το ίδιο. Στο βαθμό, ωστόσο, που εντοπίζονται κερδοσκοπικά παίγνια εις βάρος του ευρώ απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση για τη θωράκιση του κοινού νομίσματος.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαστάμκου της 17ης Φεβρουαρίου 2010 έχει ως εξής:

«Η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, εγείρουν ζήτημα στατικής-δυναμικής-αντοχής της ίδιας της κατασκευής της ΟΝΕ. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης βαρύνει το ίδιο. Ωστόσο, η δημοσιονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την αναντιστοιχία μεταξύ της πλήρους και ενιαίας νομισματικής ένωσης και της ατελούς οικονομικής ένωσης της ΕΕ. Ερωτάται η Επιτροπή: Προτίθεται να προτείνει το σχεδιασμό και την καθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ο εξοπλισμός με πόρους και οι παρεμβατικές του δυνατότητες θα καλύπτουν δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ και θα αντανακλούν μία περισσότερο τυπική και συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση;»