Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Σκούρα τα πράγματα...

Την κάτω βόλτα έχει πάρει η οικονομία το 2010 και οι προβλέψεις δεν δείχνουν παρά ένα και μόνο πράγμα. 
Βαθιά ύφεση. 
Το εναλλακτικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, πάνω στο οποίο στηρίζαμε τις –τελευταίες- ελπίδες μας για ανάκαμψη, δεν δείχνει ικανό να μας σώσει και σύμφωνα με την έκθεση προόδου που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν σχετικά με την πορεία υλοποίησης του κατάτο 2010-2012, τα πράγματα είναι… σκούρα.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος, είναι το βασικό ...
σενάριο του ΠΣΑ, ενώ στο εναλλακτικό σενάριο η εκτίμηση κυμαίνεται στα  0,8%.
Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος με ακόμα ψηλότερους ρυθμούς.
Έτσι, φτάνουμε στη δεύτερη μηνιαία έκθεση υλοποίησης του ΠΣΑ, όπου γίνεται λόγος για ύφεση 0,9%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οικονομική υποχώρηση από 1,2% έως 1,7%.
Τα θετικά νέα είναι πάντως, πως στην έκθεση αναφέρεται ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του ΠΣΑ για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, είναι καλύτερη από το χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν υπάρχουν «αστοχίες» στα σχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Επίσης, σημαντικό είναι πως στην έκθεση τονίζεται ότι δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις στις δαπάνες, ενώ στα έσοδα βρεθήκαμε λίγο κάτω από τον πολυπόθητο στόχο.
Το Φεβρουάριο, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι στόχου για 9%.
Από την άλλη βέβαια, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η επιμονή των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ύψους των εκτιμήσεων για τις πληρωμές τόκων για το χρέος το 2010. Απ' αυτή την άποψη, θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες για την πληρωμή τόκων»...
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: