Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

«Έτοιμο πακέτο διάσωσης εφόσον χρειαστεί»

Mε σχέδια ανάγκης για τη διάσωση της Ελλάδας σε περίπτωση που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις συνεχιστούν αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel. 

Τα σχέδια που φέρουν και γερμανική σφραγίδα μπορούν να υλοποιηθούν εντός 48 ωρών.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα αποτρέψει μόνης της τη χρεοκοπία, ολιγομελής ομάδα εργασίας της ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα διάσωσης. Όπως υποστηρίζει το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό Der Spiegel, η ομάδα αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της... Γαλλίας.
Στο εκτενές άρθρο του Der Spiegel αναφέρεται, ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους έως και 25 δις. ευρώ θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Όπως φαίνεται να διαβεβαιώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιόργκ Άσμουσεν, εάν χρειαστεί το ποσό αυτό “μπορεί να καταβληθεί μέσα σε 48 ώρες”.

Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ο Σόιμπλε

Την πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν την Ελλάδα επιβεβαιώνει έμμεσα σε σημερινή του συνέντευξη και Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επικαλούμενος την απόφαση της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο κ. Σόιμπλε τονίζει, ότι η Κοινότητα θα αντιδράσει “αποφασιστικά και συντονισμένα προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης”, διότι, όπως άφησε να εννοηθεί, ακριβώς αυτή διακυβεύεται με την ελληνική οικονομική κρίση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απορρίπτει εκ νέου την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβάλλοντας όμως συγχρόνως την πρόταση  για ίδρυση ενός ανάλογου ευρωπαϊκού οργανισμού που θα έχει και τις ανάλογες αρμοδιότητες.
Πέραν τούτου, ο κ. Σόιμπλε εκφράζεται υπέρ ενός αποτελεσματικότερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών μελών της ΕΕ και μιας αποφασιστικότερης παρέμβασης της Κομισιόν όταν η τελευταία διαπιστώνει παρεκκλίσεις.
D.W.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: