Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονούν τα " νανοτρόφιμα "

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει ήδη εισέλθει στη διατροφική αλυσίδα μας -πχ. με τη χρήση νανοσωματιδίων τα οποία διατηρούν τα τρόφιμα για περισσότερο καιρό και ενίοτε βελτιώνουν την ποιότητα του φαγητού.
Aν και 'νανοϋλικά' σε τρόφιμα χρησιμοποιούνται ευρέως, δεν γίνεται σήμερα έλεγχός τους πριν από την παρασκευή ή συσκευασία τους.
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Σύντομα λοιπόν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν τα λεγόμενα 'νανοτρόφιμα'.
Υπάρχει ήδη μια σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα , η οποία απορρίπτει την παραγωγή τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους και ζητά τόσο την αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονεί για τα τρόφιμα η διαδικασία χρήσης της νανοτεχνολογίας όσο και την κατάλληλη επισήμανση των νανοϋλικών.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα νανοτρόφιμα θα πρέπει να φέρουν ειδική ετικέτα που να διευκρινίζει ότι 'παράχθηκαν με τη χρήση νανοτεχνολογίας'.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: