Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Greenspan : Οι τράπεζες χρειάζονται νέες ενέσεις ρευστότητας

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν εκτιμά ότι οι τράπεζες χρειάζονται εκ νέου τονωτικές κεφαλαιακές ενέσεις προκειμένου να αρχίσουν να δίνουν τις χορηγήσεις.
"Η αποκατάσταση των χορηγήσεων των τραπεζών σε φυσιολογικό επίπεδο θα απαιτήσουν μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές” σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, αναμένει πως θα σημειωθούν περαιτέρω 500 δισ. δολάρια σε ζημιές τραπεζών.
Ωστόσο, υποστήριξε πως ακόμα και αν χρηματοδοτηθούν αυτές οι υπέρογκες ζημιές, δεν θα επανέλθουν οι χορηγήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές απαιτούν πλέον επιπλέον 3-4% στο δείκτη ιδίων κεφαλαίων προς πάγια.

"Η συνολική ανάγκη μοιάζει να είναι μεγαλύτερη των 850 δισ. δολαρίων”, προσθέτοντας πως ακόμα είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας για σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για τα “τοξικά” πάγια. "Ευελπιστώ πως θα επιτύχουν να αφαιρέσουν μεγάλο μέρος από τα μη ρευστοποιήσιμα πάγια των τραπεζών”.
Ο Greenspan αναφέρθηκε επίσης στο θέμα πως ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταστεί πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν. “Αυτό το καθεστώς τους δίνει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αποτίμηση του δανεισμού και των ιδίων κεφαλαίων τους, που διαταράσσει την αγορά”.
Πρότεινε πως η “λύση είναι η υιοθέτηση κλιμακούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα τα αποθαρρύνει από το να καταστούν πολύ μεγάλα και να αντισταθμιστεί έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: