Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Διαβούλευση μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. για το έτος συνταξιοδότησης

Διαβούλευση μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε για τα χρόνια σύνταξης
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το οποίο ζητεί την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στο Δημόσιο η Ελλάδα εισέρχεται Σε δίμηνη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρακτικά Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 150.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, που η ασφάλισή τους άρχισε ανάμεσα στο 1983 και το 1993 θα πρέπει να εργαστούν από 5 έως 17.
Άλλη άποψη έχουν όμως κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι ισχυρίζονται η απόφαση δεν επηρεάζει 100.000 περίπου γυναίκες που έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ θα ξεκινήσει διαβούλευση με την Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο και ταυτόχρονα δίκαιη προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών.

Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. τη δυνατότητα σταδιακής προσαρμογής εντός δύο - τριών ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια: