Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Αιτήματα της Κ.Ε.Ε.Ε. στον Υπουργό Γ. Παπαθανασίου από τον πρόεδρο Γ. Κασιμάτη

Τα αιτήματα της Ένωσης Επιμελητηρίων στον τον Γ. Παπαθανασίου
Πάταξη της φοροδιαφυγής, εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και υπαγωγή στη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων και των εισοδημάτων χρήσης 2007 με παράλληλη παράταση έως 30/6, της σχετικής προθεσμίας, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ι. Παπαθανασίου με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.
Η ΚΕΕ υπέβαλε στον υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τα εξής:

1- Να αποφευχθούν οι λογιστικές ωραιοποιήσεις που δημιουργούν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες και χωρίς ψευδεπίγραφες μεταφορές κονδυλίων ή πλασματικές αναθεωρήσεις που δεν «αντέχουν» στο χρόνο και να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών.

2- Η ριζική μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών προϋποθέτει άμεση συγχώνευση ή διάλυση κρατικών οργανισμών που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο.

3- Να αρχίσει η μελέτη μιας ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης, με εκσυγχρονιστικούς άξονες τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα, την απλοποίηση διαδικασιών και τη συνεχή αξιολόγηση.

4- Το «κλείσιμο», με ευνοϊκούς όρους, των περισσοτέρων φορολογικών εκκρεμοτήτων παρελθουσών χρήσεων, ώστε ο ελεγκτικός μας μηχανισμός να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη σύλληψη όλης της τρέχουσας φορολογητέας ύλης. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η υπαγωγή στη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων και των εισοδημάτων του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007), με παράλληλη παράταση, έως 30/6, της σχετικής προθεσμίας, αλλά και η διεύρυνση των ορίων ένταξης των επιχειρήσεων στον αυτοέλεγχο και την αυτοπεραίωση.

5- Εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας μηχανισμού.

6- Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

7- Σταδιακή μετατροπή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σε έναν ειδικό, ευέλικτο και χαμηλού λειτουργικού κόστους χρηματοπιστωτικό οργανισμό για τα μικρά, αποκλειστικά, επιχειρηματικά μεγέθη, με παράλληλη αύξηση του κεφαλαίου του και διεύρυνση των προγραμμάτων του. Για τη μείωση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, οι υπηρεσίες του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. θα μπορούσαν, στην επαρχία, να στεγάζονται στα κτίρια των Επιμελητηρίων.

8- Δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα (ΑΤΕ, ΕΤΕ και Τράπεζα Αττικής), που θα ανταγωνίζεται, ισότιμα, τις ιδιωτικές τράπεζες, με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των βασικών κρατικών επιλογών στον τομέα της χρηματοδότησης, με καθαρά αναπτυξιακά κριτήρια, των επιχειρήσεών μας.

9- Στενή παρακολούθηση και αυστηρό έλεγχο της ροής των χρηματοδοτικών πόρων, τόσο του «πακέτου» των 28 δις ευρώ, όσο και, τυχόν, νέων «πακέτων», ώστε να αποκλεισθούν πλήρως απόπειρες διαπλοκής και κερδοσκοπίας και φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους των τραπεζών.

10- Επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας μέσω της άμεσης υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, την ταχεία έναρξη της κατασκευής των προγραμματισμένων δημοσίων επενδύσεων και των υπογεγραμμένων Σ.Δ.Ι.Τ. και την απλοποίηση των διαφόρων διαδικασιών αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων του ιδιωτικού τομέα.

11- Αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά με την ταχεία εξόφληση των πάσης φύσεως οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

12- Να ανατεθεί στα επιμελητήρια το έργο της υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. Σε μια δεύτερη φάση, τα επιμελητήριά μπορούν να εξελιχθούν σε πρωτοποριακούς φορείς παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

13- Πληρέστερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας για τη μείωση του δημοσίου χρέους, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ.

14- Να αποκλεισθεί κάθε σκέψη για ίδρυση Τουριστικού ή άλλου Επιμελητηρίου.

15- Άμεση έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από τα Επιμελητήριά και την Κεντρική Ένωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: