Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Μήνυμα αυστηρότερης λιτότητας από την Ε.Ε.


24/03/09 16:42
Μήνυμα αυστηρότερης λιτότηταςΔιετή προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα
Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν δίνει προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα οποία θα είναι επαρκή για τη διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010.
Επί της ουσίας, η Κομισιόν ζητά στο επόμενο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα συντάξει η Αθήνα για το 2010 να περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, καθώς θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε το έλλειμμα θα φτάσει το 2010 το 4,25%.
Τα μέτρα που ζητά η Επιτροπή πρέπει να έχουν ως στόχο την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα.
Η Κομισιόν καθιστά επίσης σαφές ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από το 2009, καθώς απαιτείται συνολική προσαρμογή της τάξης του 1,25% του ΑΕΠ.

Κίτρινη κάρτα για χρέος, ασφαλιστικό

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα σε ό,τι αφορά το υψηλό χρέος της Ελλάδας, στην αντιμετώπιση του οποίου δίνει «επείγοντα χαρακτήρα» και απευθύνει αυστηρές συστάσεις για το Ασφαλιστικό, το οποίο -πέραν του δανεισμού- επιτείνει τη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Τονίζει δε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος», υπογραμμίζει.
Εξάλλου, για μία ακόμη φορά, η Επιτροπή αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζει η Ελλάδα. «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο», αναφέρει.

in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: