Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Τάκης Αράπογλου: "Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, αλλά δεν είμαι πολιτικός"

Στο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει ψύχραιμος και συγκρατημένα αισιόδοξος και εκτιμά ότι:
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 0,5% το 2009
Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών δεν είναι σημαντικά επιβαρυμένοι
Στην εγχώρια αγορά ακινήτων δεν έχει υπάρξει «φούσκα»
Πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα
Η σκιώδης οικονομία υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ. Επομένως, κυκλοφορεί πολύ χρήμα

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, κατά τις εκτιμήσεις του Τ. Αράπογλου, θα αναπτυχθεί το 2009 με ρυθμό γύρω στο 0,5% - που θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικός σε σχέση με την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ποσοστό περί το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας παράγεται από την παραοικονομία, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί πολύ χρήμα.
Εξάλλου, τα ενυπόθηκα δάνεια στην Ελλάδα φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ. Τα μισά περίπου από αυτά τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο βάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα υπόλοιπα με το Euribor.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αμφότερα τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 2,75%, γεγονός το οποίο ελάφρυνε το βάρος δανεισμού των νοικοκυριών κατά 2 δισ. ευρώ περίπου.
Αν προσθέσει κανείς τα επιχειρηματικά δάνεια, που υπολογίζονται σε 100 έως 120 δισ. ευρώ, θα διαπιστώσει ότι, με τη μείωση κατά 2,75% του Euribor, η ελάφρυνση ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ περίπου.
Αυτό απλά σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα βρεθεί φέτος με 5 δισ. ευρώ επιπλέον στην τσέπη.
Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στην αποταμίευση και στην κατανάλωση και αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, ένα καλό δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική κοινωνία.
Πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνία δεν θα βρεθεί χωρίς χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: