Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Μεγάλες οι διαστάσεις του σκανδάλου με τους προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού

Δύο αμερικανικές πολυεθνικές αποκαλύπτουν στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. ότι οι θυγατρικές τους πραγματοποιούσαν αντικανονικές πληρωμές στην Ελλάδα -ενόσω τα ελληνικά νοσοκομεία αγοράζουν ιατρικούς εξοπλισμούς σε δεκαπλάσια τιμή σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, η εταιρεία ορθοπεδικών Smith & Nephew απευθυνόμενη στην SEC, την επιτροπή ελέγχου του χρηματιστηρίου των Η.Π.Α. αποκάλυψε ότι η θυγατρική της, Plus, εφάρμοζε παράνομες πρακτικές πληρωμών σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Η Plus χρημάτιζε τους Έλληνες γιατρούς για να προτιμήσουν τα προϊόντα της, γεγονός που αύξησε κατά πολύ την αξία της στην αγορά. Όταν η βρετανική εταιρεία ορθοπεδικών υλικών Smith & Nephew, αποφάσισε να την εξαγοράσει, χρειάστηκε να καταβάλει το ποσό των 889 εκ. δολαρίων.
Ο έλεγχος των βιβλίων της Plus δεν έδειξε κανένα πρόβλημα. Όταν όμως οι άνθρωποι της Smith & Nephew επισκέφτηκαν την Ελλάδα, διαπίστωσαν τι πραγματικά γινόταν. Η Smith & Nephew έβαλε φρένο στις παράνομες πληρωμές της θυγατρικής της τον Ιανουάριο του 2008.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, τότε, το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών απευθύνθηκε σε άλλους προμηθευτές. Συναλλαγές με την Plus φαίνεται πως είχαν και τα νοσοκομεία Λάρισας, Παπανικολάου, Ηρακλείου, καθώς και το ΚΑΤ. Η Smith & Nephew τελικά επαναδιαπραγματεύτηκε την τιμή αγοράς της Plus, μειώνοντάς την στα 740 εκ. δολάρια. Παράλληλα, απέλυσε κορυφαίο στέλεχος της Plus και ενέτεινε τους ελέγχους της στην Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη εταιρεία που παραδέχεται ότι προέβαινε σε τέτοιες πρακτικές στην ελληνική αγορά. Αντίστοιχες μεθόδους υιοθετούσε και η εταιρεία Johnson and Johnson, όπως αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές.
Συγκεκριμένα στις παράνομες συναλλαγές εμπλέκεται η θυγατρική της J&J, εταιρεία ορθοπεδικών ειδών Depuy.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί και η συχνή «υπερτιμολόγηση» των ιατρικών υλικών κατά την αγορά τους από τα ελληνικά νοσοκομεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για την προμήθεια στεντς (ενδοαυλικοί νάρθηκες). Την ώρα που το ιταλικό νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε αγοράζει τα στεντς της εταιρείας Άμποτ προς 230 ευρώ, τα Ελληνικά νοσοκομεία τα αποκτούν σε 8 έως 10 φορές μεγαλύτερη τιμή.
Πηγή: Καθημερινή, ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: