Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η ενότητα είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας, δήλωσε από την Ζάκυνθο ο Κ. Καραμανλής

Αποφασισμένος να προχωρήσει «στο δρόμο της ευθύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Παρών» στην πρώτη γραμμή της μάχης για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση που αντιμετωπίζει, δήλωσε από τη Ζάκυνθο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δίνοντας τέλος στα περί «κόπωσης» που του αποδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε «με βρίσκει και θα με βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης, μιας μάχης που μπορούμε να κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί» είπε, μιλώντας το Σάββατο σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νησιού, τονίζοντας:
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή γιατί οι πολίτες με επέλεξαν δύο φορές στη θέση του πρωθυπουργού.

Και την τιμή αυτή είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω, καθημερινά, με έργο και πράξεις ευθύνης. Είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω με όλες τις δυνάμεις μου. Έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους μου στον τόπο, στην κοινωνία, στους πολίτες. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω, όποιο κι αν είναι το κόστος, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες».
Σε μία προσπάθεια να κλείσει η φημολογία περί αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε:
«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σταθερά στο δρόμο της ευθύνης, στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω για το καλό του τόπου, στο δρόμο που μαζί συμφωνήσαμε. Οι καιροί επιβάλλουν προσήλωση στην πολιτική και όχι διολίσθηση στην παραπολιτική».
«Τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι όσων βλέπουν την εξουσία σαν αποκλειστικό αυτοσκοπό. Τα άλλα είναι πυροτεχνήματα. Τα άλλα δεν με αφορούν, δεν μας αφορούν» συνέχισε, τονίζοντας:
«Ο δρόμος είναι ανηφορικός, δύσκολος, γεμάτος αντιξοότητες. Δεν έχω και δεν είχα ποτέ κανένα δίλημμα. Έκανα από την αρχή ξεκάθαρη επιλογή και από αυτή δεν πρόκειται να λοξοδρομήσω. Δεν θα καταφύγω σε λαϊκισμούς που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιοι για τον τόπο. Πρώτη και τελευταία έγνοια είναι το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Η ενότητα είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».
Ο πρωθυπουργός είπε κατ' επανάληψη σε προσωπικό τόνο ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρόσκαιρη δημοτικότητα, αλλά «οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη επόμενη ημέρα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Έννοια μου δεν είναι η καρέκλα, αλλά τι μπορώ να κάνω για τον τόπο».
«Στείρα άρνηση» της Αντιπολίτευσης
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της. «Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη διεθνή πραγματικότητα, που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση, διαρκή προσαρμογή δράσεων και πρωτοβουλιών» είπε, δηλώνοντας πως «οι μήνες που έρχονται είναι δύσκολοι».
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση κατά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ενώ σ’ ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί κλίμα συνεννόησης και συνένωσης προσπαθειών, στην πατρίδα μας, δυστυχώς, κάποιοι διαπρέπουν στην κατασκευή προσχημάτων για την αποστασιοποίηση από κάθε δύσκολη απόφαση. Αναπτύσσονται απόπειρες μηδενισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των πραγμάτων. Κυριαρχεί, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, η στείρα άρνηση, η ανευθυνότητα, η αντιδραστικότητα».
«Ούτε ένα ευρώ χαμένο»
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νησί το πρωί του Σαββάτου. Αμέσως μετά την άφιξή του, επισκέφθηκε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου «Διονύσιος Σολωμός», έκτασης περίπου 25.000 τ.μ., και στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή Γαϊτάνι, όπου αναγείρεται το νέο νοσοκομείο του νησιού, δυναμικότητας περίπου 160 κλινών.
Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και στη συνέχεια μετέβη στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου προσκύνησε το σκήνωμα του Αγίου. Επίσης ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το υπό ανέγερση Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.
Στην ομιλία του προς εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της Ζακύνθου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο νησί, αλλά και σε αυτά που πρέπει να γίνουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο, είπε, σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης απορρόφηση και η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Τέλος, αναφερόμενος στους τομείς και κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και φιλόξενη, μπορεί να αποδειχθεί προορισμός πρώτης επιλογής και στη δύσκολη αυτή χρονιά. Εργαζόμαστε συντονισμένα για να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο, τις δυσμενείς διεθνείς επιπτώσεις, για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».
Newsroom ΔΟΛ
.




































1 σχόλιο:

Stathis είπε...

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

28 Μαρτίου 2009

Τα τελευταία χρόνια, όλες και όλοι μαζί, πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα:
- Μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
- Δραστικό περιορισμό της ανεργίας.
- Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Σημαντική αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Οι εξελίξεις, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας λειτούργησε και λειτουργεί ως ασπίδα, τόσο για την Οικονομία, όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Εδώ και ένα χρόνο, και ιδίως από τον περασμένο Οκτώβρη, η χώρα μας, όπως ολόκληρος ο Κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που εντείνεται καθημερινά, διαψεύδοντας όλες τις διεθνείς προβλέψεις. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη εκδηλώνονται φαινόμενα, που όμοιά τους δεν υπήρξαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μπροστά στην πραγματικότητα αυτή κανένας δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια. Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Πάνω απ’ όλα, κανένας δεν μπορεί να βλάπτει εκούσια το συλλογικό συμφέρον.

Το Σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, Σχέδιο που ακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, κινείται σε τρεις άξονες:
- ανάπτυξη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, στη δύσκολη αυτή χρονιά,
- σταδιακή, αλλά σταθερή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος,
- στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Αντιμετωπίζουμε, με δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, τα δημοσιονομικά προβλήματα. Προβλήματα που προκύπτουν, κατά κύριο λόγο, από τη βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους, που άφησε πίσω του το χτες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, το φραγμό στη σπατάλη, την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η πραγματική οικονομία και η οικονομική δραστηριότητα είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένες δράσεις για...
- την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας,
- τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών,
- τη θωράκιση της απασχόλησης,
- την αποζημίωση των αγροτών μας για τις ζημιές που υπέστησαν.


Στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρώτη προτεραιότητά μας, και θα ήθελα την προσοχή σας εδώ, είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων, που πλήττονται άμεσα και πιο έντονα από την κρίση. Ένας τέτοιος τομέας, τομέας στρατηγικής σημασίας, είναι ο Τουρισμός. Σημειώνω:
- Τη συστηματική προβολή της Χώρας μας με αυξημένους πόρους.
- Τη δραστική μείωση ορισμένων επιβαρύνσεων.
- Την αύξηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.
- Την επιδότηση για προσλήψεις ανέργων σε εποχικές μονάδες.
- Τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων.

Οι καιροί επιβάλλουν προσήλωση στην πολιτική και όχι διολίσθηση στην παραπολιτική. Τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύει η διεθνής οικονομική κρίση, απαιτούν σκληρή και συστηματική προσπάθεια...
- για να περιορίσουμε τις συνέπειές της.
- Για να μπει σταδιακά η Οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
- Για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Η προσπάθεια είναι εθνική. Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που μας αφορά όλους.
Γι’ αυτό επιβάλλεται...
- να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια.
- Να επισημαίνουμε τις δυσκολίες, χωρίς να ωραιοποιούμε και χωρίς να διογκώνουμε καταστάσεις.
- Να αντιμετωπίζουμε στιβαρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, ακόμη κι αν γινόμαστε, όταν χρειάζεται, προσωρινά δυσάρεστοι.
- Να μην υποκύπτουμε στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν.


Κ. Καραμανλής: «Παρών» στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης
Δεν με νοιάζει η πρόσκαιρη δημοτικότητα. Δεν με ενδιαφέρουν οι εφήμερες εντυπώσεις. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα, με ενδιαφέρει η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Ζάκυνθο, όπου πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία.

Μιλώντας σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νησιού, ο κ. Καραμαλής επεσήμανε ότι αυτό που τον απασχολεί είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε πως σε αυτή τη συγκυρία «δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες».

«Έγνοια μου δεν είναι η καρέκλα και τα αξιώματα. Δεν σκέφτομαι τίποτα παραπάνω, παρά μόνο τι μπορώ να κάνω για την πατρίδα, τι μπορώ να κάνω για τον τόπο», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και δήλωσε «παρών» στην πρώτη γραμμή της μάχης για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα υποδομής που υλοποιούνται στη Ζάκυνθο και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που κατευθύνονται στην περιφέρεια.

«Είμαι εδώ για να δω από κοντά αυτά που γίνονται στο νησί, αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν», τόνισε, σημειώντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στα Επτάνησα. «Δρομολογήθηκαν, ξεκίνησαν, ολοκληρώθηκαν έργα και παρεμβάσεις, που αλλάζουν τα πράγματα», δήλωσε χαρατηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. «Δεσμευθήκαμε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ, τα καταφέραμε με συστηματική δουλειά και με υπεύθυνο προγραμματισμό», υπογράμμισε.

«Στα νησιά του Ιονίου, από τον Μάρτιο του 2004, εντάξαμε στο Γ’ ΚΠΣ περίπου 980 νέα έργα, που ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ. Στο ΠΕΚ, που από από το 14% το 2004 ξεπέρασε σήμερα το 104%, εντάξαμε 480 νέα έργα, συνολικού κόστους πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Από όλα αυτά, περίπου 300 έργα, που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, είναι εδώ, στη Ζάκυνθο», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο προγραμματισμός μας δείχει τον έμπρακτο προσανατολισμό των κονδυλίων προς την ελληνική περιφέρεια, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/28/1646716.htm