Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας



Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τερματίσει τις 12μηνες δημοπρασίες για τη χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Η δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία αυτής της κατηγορίας, δήλωσε ο Τρισέ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το επιτόκιο στην επικείμενη δημοπρασία θα καθοριστεί βάσει των επιτοκίων της αγοράς.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε, άλλωστε, ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που εισήγαγε η τράπεζα κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Η κίνηση, ωστόσο αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής μας, πρόσθεσε. 
«Οι βελτιωμένες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα μας στην ίδια έκταση με το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων, ο Τρισέ παρουσίασε και τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Ειδικότερα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος μεταξύ 3,9% και 4,1%, για να ανακάμψει ελαφρώς το 2010.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός θα διαμορφωθεί στο 0,3% φέτος και θα αυξηθεί στα επίπεδα του 0,9-1,7% την επόμενη χρονιά. Η ΕΚΤ αποφάσισε - ομόφωνα, όπως ανέφερε ο Τρισέ - να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το βασικό της επιτόκιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: