Βάσει των στοιχείων αυτών, στα οποία είχε πρόσβαση ο εν λόγω τ/σ, η Ελλάδα το 2008 αριθμούσε 11.239.000 κατοίκους. Ανεπίσημα στοιχεία της Britannica, ωστόσο, προστέθηκε στο ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι το 1,8% του πληθυσμού είναι “Μακεδόνες”, δηλαδή αριθμητικά πάνω από 200 χιλιάδες, το 1,5% είναι “Τούρκοι”, ενώ το 1,4% είναι Ρομά και άλλων εθνικών κοινοτήτων.
Βλάχος ο Μέγας Αλέξανδρος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ε/φ Vest, με τους ανωτέρω τίτλους, στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι οι σημερινοί Βλάχοι κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες (είναι υπολείμματα των αρχαίων Μακεδόνων). Στο κεφάλαιο του βιβλίου που αναφέρεται στη «“Μακεδονία” στις αρχές του μεσαίωνα», οι συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου, διδάκτορες καθηγητές κ.κ. Μίλαν Μπόσκοσκι, Γιόρνταν Ιλίοσκι και Νέμπι Ντερβίσι, σημειώνουν ότι περί τα τέλη του 6ου και στις αρχές του 7ου αιώνα η “Μακεδονία”, με εξαίρεση τη Θεσ/νίκη (σ.σ. στο κείμενο αναφέρεται ως “Σόλουν”) κατοικείτο από Σλάβους.
«Οι Σλάβοι στη “Μακεδονία” συνάντησαν τους αρχαίους Μακεδόνες. Αρχικά οι σχέσεις τους ήταν πολύ κακές, αλλά σταδιακά βελτιώνονταν. Οι Μακεδόνες ήσαν Χριστιανοί, ενώ το επίπεδο πολιτισμού τους ήταν υψηλότερο. Οι Σλάβοι αποδέχθηκαν τον όρο Μακεδονία ως όνομα της νέας πατρίδας τους και άρχισαν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες. Οι ιθαγενείς Μακεδόνες υιοθέτησαν τη σλαβική γλώσσα, ενώ αργότερα και τη σλαβική γραφή. Υπολείμματα των αρχαίων Μακεδόνων είναι οι Βλάχοι», αναφέρεται, σύμφωνα με την ε/φ, στο εν λόγω βιβλίο ιστορίας.
Ο δ-ρ κ. Μίλαν Μπόσκοσκι, συγγραφέας του βιβλίου και καθηγητής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας της ΠΓΔΜ, προστίθεται στο δημοσίευμα, δηλώνει ότι η θέση που προβάλλεται στο βιβλίο αιτιολογείται πλήρως επιστημονικά.
«Δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως οι σημερινοί Βλάχοι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Δεν μπορεί να λεχθεί ότι ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ήταν Βλάχος, αλλά οι υιοί του, όλοι οι απόγονοί του, ήσαν Βλάχοι. Οι Βλάχοι μεταξύ τους αυτοαποκαλούνται Αρομάντσι. Ο όρος Βλάχος είναι σλαβικός και επινοήθηκε από τους Σλάβους γύρω από τον 7ο ή 8ο αιώνα. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ήταν Μακεδόνας», δηλώνει στην ε/φ ο κ. Μπόσκοσκι.
Ο κ. Ντίμο Ντίμτσεβ, Πρόεδρος της Ένωσης για τον πολιτισμό των Βλάχων στην ΠΓΔΜ, συνεχίζει το δημοσίευμα, γνωρίζει ότι ο Αλέξανδρος ο Μακεδών είναι πρόγονος των Βλάχων.
«Εμείς οι Βλάχοι θεωρούμε ότι είμαστε απευθείας απόγονοι του Αλεξάνδρου του Μακεδόνα. Δυστυχώς, όμως, δεν μιλούσε τη βλάχικη γλώσσα και δεν ήταν Βλάχος. Είναι σαν να λέμε ότι οι σημερινοί Μακεδόνες Μωαμεθανοί είναι απευθείας απόγονοι του Μωάμεθ. Είναι απλώς Μωαμεθανοί», διευκρινίζει στην ε/φ ο κ. Ντίμτσεβ, ισχυριζόμενος ότι κάθε τέταρτος “Μακεδόνας” έχει βλάχικη καταγωγή, ενώ στην Ελλάδα ζουν 2,5 εκατομ. Βλάχοι.
Και από την ένωση των Βλάχων «ΜΑΝΤΡΑ», αναφέρει το δημοσίευμα, δηλώνουν ότι τους είναι γνωστή η επιστημονική θέση πως είναι απευθείας απόγονοι του Αλεξάνδρου του Μακεδόνα.«Η μητέρα του Αλέξανδρου καταγόταν από τα Γιάννενα, όπου κατοικούσαν μόνον Βλάχοι. Είμαστε αρχαίοι Μακεδόνες, αλλά αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό, διότι δεν έχουμε πολλούς θεσμούς και άτομα που θα διαδώσουν αυτή την επιστημονική θέση», δηλώνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την προαναφερόμενη ένωση.
Το συγκεκριμένο βιβλίο ιστορίας, καταλήγει το δημοσίευμα, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ το 2005. Πέρυσι εκτυπώθηκε η τέταρτη έκδοσή του. Το Υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ, εχθές, απέφυγε να σχολιάσει την επιστημονική θέση που παρατίθεται στο βιβλίο.
2 σχόλια:
"Βλάχος" είναι ο συντάκτης της ανάρτησης.
Το TIME είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ οχι Βρετανικό περιοδικό αστοιχείωτοι.
Η κατάστασή σας είναι ΔΡΑΜΑτική.
Ε, ρε Ντόρα που σας χρειάζεται
«Νέα αναζήτηση συμβιβασμού στο ’μακεδονικό’ ζήτημα» με αναταλλάγματα;;.
......
Προϋπόθεση ωστόσο για την εξεύρεση λύσης θα είναι ο συνομιλητής του Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Ως αντάλλαγμα, πάντα σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η Αθήνα θα πάψει να θεωρεί εμπόδιο το αν υπάρχει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα», καταλήγει η Neue Zürcher Zeitung.
Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4946832,00.html
Σχόλιο:
Είχαμε γράψει για την "μυστική διπλωματία" και για τις συζητήσεις μεταξύ "Τυριού και Αχλαδιού", με το πρόσχημα του περιβάλλοντος.
( http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_6877.html )
Αλλά ποτέ δεν περιμέναμε να "παρακαλάμε" τον Γκρουέφσκι και να δίνουμε και "αναταλλάγματα" που αφορούν σε δήθεν Μακεδονικές μειονότητες και Μακεδονική Γλώσσα.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_1857.html
Δημοσίευση σχολίου