Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Η Νέα Δημοκρατία σε περίοδο λεπτών ισορροπιών...

΄Οσο κι αν η Ντόρα Μπακογιάννη, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Α. Σαμαρά, προσπάθησε να παρουσιάσει ως θέση και του νέου αρχηγού της νεοδημοκρατίας, τη «μεγάλη κεντροδεξιά», τα πράγματα δείχνουν, πως η επίσημη γραμμή του κόμματος, προς άλλη κατεύθυνση έχει προσανατολιστεί.
Από την πρώτη, κιόλας, στιγμή, στενοί συνεργάτες του νέου Προέδρου, έχουν πάρει εντολή, έχουν καταγράψει κι έχουν ξεκινήσει επαφές, με αποχωρήσαντα ή αδρανοποιημένα στελέχη της Ν.Δ., προκειμένου να πετύχουν την εκ νέου ενσωμάτωσή τους στο κόμμα. 

Η διαδικασία αυτή, έχει σχεδιαστεί να τρέξει γρήγορα και τ΄ αποτελέσματά της, προορίζονται να επικοινωνηθούν, ως η εφαρμογή και η επιτυχία της «γραμμής Σαμαρά», που λέει «πρώτα ξαναμαζεύουμε τους δικούς μας, που έφυγαν και μετά επεκτεινόμαστε…».
Στο περιεχόμενο του όρου «δικούς μας» έγκειται η ουσία, αλλά και το πρόβλημα, μιας και το σύνολο, σχεδόν, των προσπαθειών ξαναμαζέματος, αναλώνεται σε …στόχους εκ δεξιών ! 
Πρώτος στο στόχαστρο ο χώρος του ΛΑΟΣ, οι ψηφοφόροι του, τα στελέχη του, οι βουλευτές του, (κάποιοι εξ αυτών), η διάλυσή του…
Αντίθετα, καμιά, προς το παρόν, κίνηση, δεν παρατηρείται προς το κέντρο και κανείς δεν ασχολείται με στελέχη και προσωπικότητες, που είναι κομματικά άστεγοι, με ιδέες και απόψεις, όμως, οι οποίες δεν εντάσσονται στη Δεξιά…

Πρόκειται για την πρώτη, αλλά σαφέστατη, καταγραφή της στρατηγικής διαφοράς, μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη, που είχε αποτυπωθεί στην «προεκλογική» διαδικασία, αλλά, τώρα, εμφανίζεται στην πράξη.
Υπάρχει, ήδη και ανταλλαγή επιχειρημάτων, μεταξύ των δύο πλευρών – αρχή έγινε στη συνάντηση των δύο, πριν λίγες ημέρες – τα οποία υποβαθρώνουν, όχι την ομογενοποίηση των απόψεων, αλλά την διατήρησή τους.
Στο βασικότερο, π.χ. επιχείρημα της πλευράς Σαμαρά, πως «…θ΄ ασχοληθούμε με το κέντρο, αλλά, μετά…», η άλλη πλευρά επισημαίνει το «…αν ενσκήψουν στη Ν.Δ. οι ακροδεξιοί, κανείς κεντρώος θα δεχτεί να έλθει μετά !...».

Η αναμενόμενη και, σχεδόν, νομοτελειακή περίοδος των λεπτών ισορροπιών, άρχισε, ήδη, στη Νέα Δημοκρατία, που εκτός των άλλων χαρακτηριστικών, έχει και το δυσάρεστο :  

την παραμονή σε ισχύ, μιας ισχυρής δόσης εσωστρέφειας !...

  ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ
 

1 σχόλιο:

exomatiakaivlepo είπε...

"Στροφή στα Δεξια" ;;

Πολλά ακούγονται και γράφονται με την εκλογή Αντώνη Σαμαρά για «στροφή στα δεξιά»!
Η φημολογία αυτή συνοδεύεται απο αναλύσεις, κρίσεις και επικρίσεις.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ακόμη και έτσι να είναι, δηλαδή αν έγινε "στροφή στα δεξιά", ποιο είναι τό θέμα, ποιο είναι το πρόβλημα?
Η "Δεξιά" πολιτική θέση και τοποθέτηση έχει και ιστορία και παρόν και μέλλον.
Έχει και κάτι άλλο, που σε αρκετές περιπτώσεις τεχνηέντως υποκρύπτεται η δεν προωθείται.
Έχει "Κουλτούρα" και η κουλτούρα αυτή της Δεξιάς, δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και στάση-τρόπος ζωής και βιώματα.
Βιώματα που έχουν καλλιεργηθεί μέσα στη μέση-μικροαστική Ελληνική οικογένεια.
Τα βιώματα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζονται στο "μέτρο", στο σεβασμό των θεσμών, την πίστη σε ιδεώδη καθώς και σε μια αξιοπρεπή στάση ζωής.

Αυτή κατά την γνώμη μου και σε γενικές γραμμές, είναι η "Κουλτούρα της Δεξιάς", μιας δεξιάς που δεν έχει κατ' ανάγκη ταμπέλες κομματικές...
Υπ αυτή την έννοια και να έγινε "στροφή στα δεξιά" καλώς έγινε...

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_959.html